Angajați ai fostei Direcții nr. 5, învinuiți de răpirea și facilitarea transportării unui bărbat în Transnistria, unde este deținut până în prezent
Full Article 2 minutes read

Angajați ai fostei Direcții nr. 5, învinuiți de răpirea și facilitarea transportării unui bărbat în Transnistria, unde este deținut până în prezent

Mai mulți angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații sunt învinuiți că l-ar fi răpit, în 2018, pe Ghennadi Kuzmiciov și l-ar fi predat autorităților de facto de la Tiraspol. Indivizii erau angajați ai subdiviziunii Inspectoratului General al Poliției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care a fost desființată după învestirea lui Andrei Năstase în calitate de ministru de Interne.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a anunțat, pe 29 octombrie, că învinuiții au primit informații și instrucțiuni de la complici privind necesitatea reținerii, răpirii și transmiterii victimei către angajații așa-ziselor autorități de la Tiraspol.

Pentru acumularea informației necesare răpirii, aceștia au făcut uz de funcțiile pe care le dețineau și au efectuat ilegal, de comun cu reprezentanții structurilor militarizate din regiunea transnistreană, măsuri speciale de investigații, inclusiv au organizat instalarea unui post fix clandestin în apropiere de reședința victimei. Suplimentar, învinuiții au primit informații din stânga Nistrului despre ora și traseul deplasării victimei în ziua răpirii.

Infracțiunea incriminată a avut loc pe drumul public M1 (Chișinău-Leușeni), intersecție cu drumul Chișinău-Ialoveni, iar învinuiții au folosit un autovehicul cu însemne ale Poliției Naționale pentru a opri automobilul bărbatului care urma să fie răpit. Ulterior, aceștia i-au cerut să iasă din mașină cu pretextul verificării unor informații – moment în care, în același loc, a oprit un alt automobil, din care au coborât indivizi cu cagule, care l-au răpit pe bărbat și l-au transportat în regiunea transnistreană.

În scopul transportării victimei la Tiraspol, învinuiții au asigurat circulația fără obstacole a automobilului în care acesta a fost urcat. Ulterior transportării victimei, așa-zisele autorități nistrene l-au acuzat de comiterea unor presupuse fapte ilegale, după care l-au condamnat la închisoare, unde este deținut până în prezent.

Avocații victimei au reclamat autoritățile constituționale de la Chișinău la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru investigarea ineficientă a cauzei sale, în perioada imediat următoare răpirii sale.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: