ANRE a anunțat data când va decide asupra noului tarif la gaz
Full Article 2 minutes read

ANRE a anunțat data când va decide asupra noului tarif la gaz

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat că a primit cererea Moldovagaz privind micșorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Instituția a declarat că pe 7 iunie are planificată o ședință publică extraordinară unde „specialiștii ANRE vor analiza argumentele invocate și vor veni cu o decizie”. 

„Ținând cont de circumstanțele actuale și factorii obiectivi existenți, ANRE va examina în regim de urgență solicitarea furnizorului. Specialiștii Agenției vor analiza argumentele invocate și vor veni cu o decizie asupra proiectului în cadrul ședinței publice extraordinare, planificată să aibă loc miercuri, 7 iunie 2023”, se arată într-o declarație a instituției.

Reprezentanții Moldovagaz au anunțat în dimineața zilei de 5 iunie că au înaintat către ANRE o cerere privind micșorarea tarifului gazelor naturale pentru consumatorii finali. Moldovagaz a propus ca tariful să fie diminuat până la 16 492 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA) sau cu 36,8% mai puțin. Astfel, compania cere ca prețul final pentru consumatorii casnici să fie de 19.93 lei cu TVA.

***

Din 1 octombrie 2022, consumatorii casnici din Republica Moldova achită 29 de lei şi 27 de bani pentru un metru cub de gaz natural, două ori mai mult faţă de tariful din ianuarie 2021. Pe perioada rece a anului, guvernul a compensat parțial tariful, în funcție de gradul de vulnerabilitate al consumatorilor. Compensațiile, însă, nu mai sunt oferite din 1 aprilie 2023.

Premierul Dorin Recean a spus că în noul sezon de încălzire, Republica Moldova va intra cu tarife mai mici la gaz. Declarația a fost făcută pe 2 mai.

Pe 31 mai, Comisia pentru Situații Excepționale a decis că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va avea pârghiile necesare pentru a interveni rapid în revizuirea tarifelor pentru furnizarea gazelor naturale.

Potrivit deciziei, SA „Moldovagaz” va prezenta ANRE cererea privind ajustarea prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în termen de 2 zile lucrătoare de la data recepționării de la SA „Energocom” a prognozei prețului de vânzare a gazelor naturale pentru perioada iunie-decembrie 2023. La rândul ei, ANRE urmează să aprobe noile tarife în termen de 3 zile de la recepționarea cererii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: