ANRE a aprobat noul tarif pentru gaz. Cât vom plăti pentru 1m3, începând cu luna august?
Full Article 2 minutes read

ANRE a aprobat noul tarif pentru gaz. Cât vom plăti pentru 1m3, începând cu luna august?

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile tarife pentru gazul natural. Acestea vor fi luate în considerate retroactiv, adică se vor regăsi în facturile pentru luna august. Astfel, consumatorii casnici vor plăti 22,99 lei (cu TVA inclus) pentru 1 m3 de gaz sau 21,29 (fără TVA). Asta în condițiile în care, în august, Moldovagaz va cumpăra gaz de la Gazprom la un preț de $1 458, ceea ce constituie cu $480 mai mult față de luna precedentă.

În cea mai recentă adresare către Gazprom, Moldovagaz a solicitat majorarea tarifului pentru consumatorii casnici până la aproape 30 de lei pentru 1 m3 de gaze. Drept răspuns, pe 14 iulie, ANRE a formulat inițial un tarif de 20,6 lei/1m3 de gaz (fără TVA) sau 22,26 lei/m3 (cu TVA). Pe 1 august, Agenția a decis să revizuiască tariful și a propus aproape 23 de lei/1m3 de gaz (cu TVA inclus).

Reprezentantul Moldovagaz a reproșat faptul că prețul de achiziție luat în calcul de ANRE la formularea tarifului este de $899/1000 m3 de gaz, în timp ce prețul de achiziție pentru luna august este de $1458, cu 599 de dolari mai mult decât cel stabilit de ANRE. Mai mult, prețul de achiziție prognozat pentru luna septembrie este de $1692, cu $792 mai mult decât cel stabilit de ANRE. Prin urmare, se vor produce devieri tarifare.

În același timp, Moldovagaz a precizat că ANRE a luat un considerare un schimb valutar leu/dolar de 18,58 bani/1 dolar, în timp ce la cursul zilei, 1 dolar este cotat cu 19,34 lei. Prin urmare, devierile tarifare pentru perioada ianuarie-iulie se ridică la peste 953 milioane de lei, generate doar din diferența de curs valutar. Pentru luna august, reieșind din actualul proiect, devierile vor constitui 364,5 mln lei. Pentru luna septembrie – mai mult de 630 mln lei, potrivit Moldovagaz.

În cadrul ședinței din 4 august, conducerea ANRE a aprobat în unanimitate decizia de majorare a tarifului la gaz pentru consumatorii casnici. Aceștia vor achita 22,99 lei pentru fiecare metru cub de gaz (cu TVA inclus), ceea ce constituie cu 4,3 lei mai mult decât până în prezent.

 

ANRE a aprobat noul tarif pentru gaz. Cât vom plăti pentru 1m3, începând cu luna august?

ANRE


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: