ANRE a avizat Acordul adițional dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”
Full Article 2 minutes read

ANRE a avizat Acordul adițional dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”

Astăzi, 4 noiembrie 2021, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a avizat, în ședință ordinară, Acordul adițional  la Contractul încheiat de „Moldovagaz” și  „Gazprom”, referitor la condițiile de furnizare a gazelor naturale în Republica Moldova.

Potrivit prevederilor Suplimentului nr.19, părțile au convenit asupra extinderii termenului de valabilitate al Contractului până la data de 30 septembrie 2026 inclusiv.

Conform documentului menționat în perioada noiembrie-decembrie 2021 și ianuarie-octombrie 2022, „Gazprom” se obligă să livreze, iar ,,Moldovagaz” se obligă să recepționeze și să achite gazele naturale în volum de 1 238 mln m3, pentru alimentarea cu gaze naturale a părții drepte a Nistrului și 2 062 mln m3  pentru partea stângă a Nistrului, astfel volumul total contractat de S.A. „Moldovagaz” constituie 3 300 mln m3 de gaze naturale.

Menționăm că, începând cu 1 noiembrie 2021 prețul de calcul al gazelor naturale procurate va fi determinat conform formulelor agreate de părți în contract.

Amintim că contractul dintre Gazprom și Moldovagaz a fost prelungit pentru 5 ani. Pentru luna noiembrie, prețul achitat de Republica Moldova pentru gaz va constitui circa 450 de dolari per mia de metri cubi, iar ulterior prețul ar urma să scadă în funcție de cotația prețului la gaze pe burse. În condițiile actuale vom avea un preț de 2 ori mai mic decât cel de piață și un preț mai mic decât am plătit în octombrie, a anunțat pe 30 octombrie vicepremierul Andrei Spînu.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: