ANRE explică cum a fost calculat prețul la energia electrică
Full Article 5 minutes read

ANRE explică cum a fost calculat prețul la energia electrică

Consiliul de Administrație al Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu unele clarificări în contextul unor comentarii tendențioase apărute în spațiul public privind calculele prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice. 

Astfel, ANRE clarifică:

  1. Afirmațiile promovate activ în spațiul public poartă un caracter vădit tendențios, bazat pe analize superficiale și argumente eronate.
  2. Prețurile reglementate la energia electrică au fost determinate și aprobate în strictă  conformitate cu prevederile Metodologiei de calculare, aprobare şi aplicare a prețurilor reglementate pentru furnizarea energiei electrice de către furnizorul de ultimă opțiune şi furnizorul serviciului universal (aprobată prin Hotărârea Consiliului de Administrație al  ANRE nr. 65/2018 din 23.02.2018). Calculele finale și notele informative efectuate de Agenție sunt publice (au fost plasate la  compartimentul Transparență decizională/proiecte supuse aprobării).
  3. Furnizorii reglementați Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A „FEE Nord” au prezentat solicitările de ajustare a prețurilor reglementate și calculele efectuate în conformitate cu exigențele Metodologiei tarifare și în termenul stabilit la punctul 1 din Dispoziția nr. 53 din 5.12.2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, iar prețurile reglementate aprobate au fost determinate de către ANRE ținând cont de cheltuielile strict necesare a fi suportate de către furnizorii respectivi.
  4. Prețurile reglementate pentru furnizarea energiei electrice includ următoarele componente:
  • costurile pentru energia electrică planificată a fi procurată de către furnizorii de la S.A. „Energocom”, ținând cont de cantitățile de energie electrică și prețurile la energia electrică ce se planifică a fi procurate, inclusiv de la producătorii autohtoni, de la MGRES și din România (a se vedea ponderea în diagrama nr. 1 prezentată mai jos);

ANRE explică cum a fost calculat prețul la energia electrică

  • cheltuielile de bază ale furnizorilor Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și S.A. „FEE Nord”, inclusiv rentabilitatea (prezentate în diagrama nr. 2 de mai jos);
  • costurile pentru prestarea serviciului de transport al energiei electrice suportate de furnizorii respectivi, care se determină în funcție de cantitatea de energie electrică transportată și tariful pentru serviciul de transport al energiei electrice (diagrama nr. 2);
  • costurile pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice suportate de furnizorii respectivi, care se determină în funcție de cantitatea de energie electrică distribuită și tariful mediu de distribuție a energiei electrice în anul 2022 (diagrama nr. 2);
  • devierile tarifare justificate care s-au creat în perioada precedentă a anului 2022 (diagrama nr. 2).

ANRE explică cum a fost calculat prețul la energia electrică

 

  1. Pentru determinarea prețurilor reglementate, toate costurile enumerate mai sus, înregistrate de furnizorul universal la nivelul întregii perioade de reglementare (an calendaristic) se împart la cantitatea de energie electrică ce se planifică a fi furnizată consumatorilor finali.
  2. Prețurile reglementate se aprobă în baza prețului de achiziție mediu anual. Orice referire la prețurile curente în anumite perioade de timp nu sunt relevante și trebuie tratate doar ca parte a prețului mediu ponderat anual. Ca informare – structura actuală de achiziție a furnizorilor prevede un preț mediu pentru energia electrică de la mixul de surse prezentat în Diagrama 1 pentru luna decembrie este de 272 bani /kWh pentru Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și 261 bani/kWh pentru S.A. „FEE Nord”, pe când prețul mediu ponderat anual de achiziție care stă la baza prețurilor reglementate aprobate la 8.12.2022 este de circa 175 bani/kWh.
  3. Referitor la costurile suportate de furnizorii reglementați pentru procurarea energiei electrice de la MGRES, pe parcursul perioadei 4 decembrie–8 decembrie 2022, este oportun de menționat că la determinarea costurilor pentru energia electrică procurată au fost luate în considerare acele cantități de energie electrică prezentate de furnizori conform contractelor încheiate, iar la sfârșitul lunii se va stabili cu exactitate care vor fi cantitățile de energie electrică procurate de la acest producător și în cazul în care ele vor fi mai mari/mici decât cele planificate, acestea vor fi luate în considerare la ulterioara ajustare a prețurilor.

 

  1. Referitor la constatarea precum că ”ANRE a majorat cu 33% ca să scadă cu 25%” – este important de menționat că, majorarea prețurilor din 2 decembrie 2022 a fost condiționată de majorarea costurilor aferente prestării serviciului de distribuție a energiei electrice, dezechilibrele înregistrate de către furnizori pe parcursul lunii iunie,  ajustarea indicelui prețurilor de consum, iar prețurile aprobate la 8 decembrie 2022 fiind reduse datorită faptului micșorării prețului de procurare a energiei electrice începând cu 4 decembrie.

Amintim că pe 8 decembrie Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a analizat cererile de ajustare a tarifelor pentru energia electrică. Premier Energy a propus un tarif de 4,62 lei/kWh, cu circa 1 leu și 29 de bani mai puțin decât tariful actual, iar FEE Nord – un tarif de 4,65 lei/ kWh, cu circa 95 bani mai puțin decât până acum. Hotărârea ANRE intră în vigoare la data adoptării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: