ANRE spune că tariful pentru apă și canalizare în Chișinău poate fi majorat cu 65 de bani: „Nicicum cu 10 lei”
Full Article 4 minutes read

ANRE spune că tariful pentru apă și canalizare în Chișinău poate fi majorat cu 65 de bani: „Nicicum cu 10 lei”

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează furnizorul de apă din capitală S.A. „Apă-Canal Chişinău” să nu depășească cadrul normativ în vigoare. „Orice inacțiune sau acțiune contrară legislației va fi calificată corespunzător”, comunică Agenția. Potrivit ANRE, impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator.

ANRE anunță că a avut o ședință cu reprezentanții furnizorului de apă din capitală – „în contextul solicitării S.A. „Apă-Canal Chișinău” de avizare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare”.

În cadrul ședinței, Agenția spune că operatorul a invocat situația critică în care se află la etapa actuală, în special cauzată de creșterea prețurilor la energia electrică consumată.

Se menționează că furnizorul de apă a reiterat necesitatea majorării tarifelor pentru anul 2022 până la 23,65 lei/m3 sau cu 10,04 lei/m3 (+73,8 %) mai mult comparativ cu cele în vigoare.

„La acest subiect menționam că în conformitate cu legislația în vigoare, tarifele se calculează pentru un an calendaristic, în cazul dat 2022, iar impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator”, comunică Agenția.

Mai mult decât atât, ANRE spune că furnizorul în perioada anilor 2019-2021 nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor, în condițiile diminuării prețurilor la energia electrică în acea perioadă. Agenția precizează că acest fapt a condus la formarea unor devieri tarifare pozitive în mărime de 377 mil. lei.

De cealaltă parte, Agenția declară că un aspect important în această situație ține de gestionarea eficientă a activității S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care vizează consumul tehnologic și pierderile din sistemul public de alimentare cu apă.

„Or, la acest capitol, pierderile efective suportate de către operator în anul de gestiune depășesc cu mult limitele normative stabilite de cadrul de reglementare. Valoarea excedentului nu este acceptată de către Agenție în scop tarifar, fiind suportată direct de către întreprindere”, precizează ANRE.

În concluzie, Agenția reiterează „deschiderea deplină pentru acordarea asistenței posibile operatorului”.

Totodată, în vederea excluderii speculațiilor privind eventuale sistări ale serviciului de furnizare cu apă potabilă pentru locuitorii mun. Chișinău, Agenția precizează că „orice inacțiune sau acțiune contrară legislației în vigoare din partea S.A. „Apă-Canal Chișinău” va fi calificată corespunzător”.

***

Amintim că în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.

Pe 2 noiembrie, ANRE a acuzat CMC de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.

Prin urmare, ANRE a subliniat că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.

În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal Irina Gutnic a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău. Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani.

Pe 3 noiembrie, Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții.

În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: