ANSA, despre merele interzise în Rusia din cauza unui dăunător: „Nu este un organism de carantină fitosanitară”
Full Article 2 minutes read

ANSA, despre merele interzise în Rusia din cauza unui dăunător: „Nu este un organism de carantină fitosanitară”

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a venit cu o reacție cu referire la lotul de mere returnat din Federația Rusă din cauza depistării molii orientale Grapholita molesta (Busck). Într-un comunicat de presă publicat pe 24 ianuarie, reprezentanții instituției menționează că dăunătorul depistat nu este un organism de carantină fitosanitară în Moldova și nici în alte regiuni ale Rusiei.

Potrivit ANSA, molia orientală nu este un organism de carantină fitosanitară pentru Republica Moldova, dar face parte din lista insectelor de monitorizare ale instituției. Monitorizarea fitosanitară este realizată în scopul determinării ariei de răspândire a organismului și avertizării fermierilor despre perioada optimă pentru aplicarea măsurilor fitosanitare. Responsabilitatea producătorilor este menținerea stării fitosanitare și aplicarea măsurilor de combatere a dăunătorilor în perioada de vegetație.

Nici pentru unele regiuni ale Federației Ruse, cum este regiunea Krasnodar, această insectă, la fel, nu face parte din categoria de organisme de carantină fitosanitară. Totuși, pentru a declara neconformitatea și a returna un lot, este suficient sa fi depistat un fruct cu semne de dăunare.

În conformitate cu procedura stabilită, fiecare lot de marfă returnat din țara de import, la sosirea în țara noastră, este supus unui control fitosanitar repetat. Scopul controlului este verificarea respectării cerințelor fitosanitare, inclusiv și investigările de laborator, începând cu perioada de cultivare și până la plasarea produsului vegetal pe piața internă sau externă.

Potrivit datelor instituției, de la începutul anului 2021, din Republica Moldova în Federația Rusă s-a exportat peste 9 mii de tone de mere, ceea ce constituie aproximativ 450 de unități de transport, adică peste 30 unități zilnic.

***

Pe 21 ianuarie, Rosselhoznadzor a anunțat că importul a 20,2 tone de mere din Republica Moldova a fost interzis, după ce în fructe a fost depistată prezența moliei orientale (Grapholita molesta Busck).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: