Anticorupție: Patru demnitari din Moldova sunt investigați pentru luare de mită în criptovalută
Full Article 2 minutes read

Anticorupție: Patru demnitari din Moldova sunt investigați pentru luare de mită în criptovalută

În Republica Moldova sunt demnitari suspectați că au luat mită în criptovalută, în special Bitcoin, iar pentru a se ascunde de organele de urmărire penală aceștia stabilesc întâlniri cu cei care îi mituiesc în afara hotarelor statului. Cel puțin patru astfel de cazuri sunt investigate de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) din 2021 până în prezent, comunică anticoruptie.md.

„Sumele sunt diferite, în funcție serviciile prestate. Sunt patru cazuri cercetate de ofițerii de urmărire penală începând cu 2021 și până în prezent, iar persoanele vizate în aceste dosare au diferit statut și diferite funcții de demnitate publică. Asta este o modalitate de a ascunde banii veniți din acte de corupție”, a declarat directorul adjunct al CNA, Vadim Cojocaru.

Totodată, Cojocaru a afirmat că dacă anterior sumele mari date pentru corupție erau aranjate în Chișinău sau, în general, în Republica Moldova, acum există tendința de a corupe demnitarii în afara hotarelor Republicii Moldova. Cele mai solicitate destinații fiind regiunea din stânga Nistrului, orașele Iași și Galați (România), și orașul Odesa (Ucraina).

Bitcoin este o monedă digitală descentralizată, fără bancă centrală sau administrator unic, care poate fi trimisă de la utilizator la utilizator fără a fi nevoie de intermediari. Valoarea Bitcoin a variat pe parcursul lunii ianuarie 2022 între 38.000 și 43.000 de dolari, conform site-ului BitcoinDesk.

Banca Națională a Moldovei consideră moneda virtuală un activ virtual și nu este emisă sau garantată de către o bancă centrală sau o autoritate publică.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: