APCE începe sesiunea de iarnă. Cine face parte din delegația Republicii Moldova
Full Article 2 minutes read

APCE începe sesiunea de iarnă. Cine face parte din delegația Republicii Moldova

Delegația Parlamentului Republicii Moldova va participa la sesiunea de iarnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Potrivit unui comunicat publicat, vineri, 24 ianuarie, de către reprezentanții legislativului, aceasta se va desfășura pe 27-31 ianuarie curent. Totodată, urmează a fi ales un nou președinte al APCE.

Din delegația legislativului Republicii Moldova fac parte vicepreședinții parlamentului: Vlad Batrîncea, președintele delegației, și Mihail Popșoi, membru al delegației, precum și Liviu Vovc – secretarul Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Gaik Vartanean – membrul Comisiei politică externă și integrare europeană, Andrian Candu – membrul Comisiei juridice, numiri și imunități.

Totodată, la lucrările actualei sesiuni a APCE va participa și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care va ține un discurs.

Potrivit comunicatului oficial al APCE, dezbaterile de pe ordinea de zi includ ”o procedură comună între Comitetul Miniștrilor și Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ca răspuns la o încălcare gravă de către un stat membru a obligațiilor sale statutare, funcționarea instituțiilor democratice din Polonia, precum și raportarea cazurilor de deținuți politici din Azerbaidjan”. Totodată, a fost înaintată o solicitare de dezbatere a subiectului ”evoluțiile recente în Libia și în Orientul Mijlocii – care sunt consecințele pentru Europa?”.

Deputații vor discuta, de asemenea, despre amenințările la adresa libertății mass-media și a securității jurnaliștilor, un raport cu titlul “Democracy hacked? How to respond?” („Democrația piratată? Cum răspundem?”) și protecția libertății religioase la locul de muncă.

Adunarea va organiza două dezbateri comune – una privind traficul de migranți și copiii refugiați și migranți dispăruți, și alta despre traficul cu transplant de organe și de țesuturi și celule umane.

Pe ordinea de zi mai este inclus și un raport privind standardele minime pentru sistemele electorale și altul privind observarea alegerilor din Republica Belarus.

Republica Moldova a devenit membru al Consiliului Europei la 13 iulie 1995.

Precizăm că socialistul Vlad Batrîncea a fost ales în calitate de șef al delegației parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei în data de 20 ianuarie. Deputatul neafiliat, Octavian Țîcu, a calificat inițiativa drept „o palmă dată României”. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: