APP susține că suma de 900 mln de euro solicitată de Avia Invest este nejustificată
Full Article 2 minutes read

APP susține că suma de 900 mln de euro solicitată de Avia Invest este nejustificată

Suma de 900 mln euro, solicitată de SRL Avia Invest Este este nejustificată. De această opinie sunt reprezentanții Agenției Proprietății Publice (APP). Într-un comunicat de presă, aceștia menționează că suma ar fi „artificial invocată pentru a sustrage atenția de la neexecutarea obligațiilor contractuale de către SRL Avia Invest”.

APP amintește că investițiile totale, pe întreaga durată a contractului de concesiune care urmau a fi efectuate de către SRL Avia Invest potrivit contractului, constituiau doar 244 mln euro. Prin urmare, suma de 900 de mln de euro solicitată de concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, în arbitrajul de la Stockholm, ar fi nejustificată.

Totodată, APP notează că instituirea taxei aeroportuare în mărime de 50% asupra tarifului de 9 euro percepută de SRL Avia Invest per pasager, nu afectează activitatea și investițiile SRL Avia Invest, or potrivit contractului SRL Avia Invest urma să efectueze lucrările/investițiile din surse proprii și nu din sursele acumulate din perceperea tarifului de 9 euro per pasager.

Mai mult, la solicitarea organelor competente SRL Avia Invest nu a prezentat informații financiare privind baza de cost a tarifului aeroportuar de 9 euro per pasager și nu a prezentat calcule confirmative privind impactul taxei aeroportuare asupra investițiilor SRL Avia Invest.

Cu referire la eliberarea actelor permisive comunicăm că, SRL Avia Invest nu s-a conformat rigorilor legale și nu a prezentat actele necesare potrivit legislației,  autorităților competente de eliberarea actelor permisive.

Amintim că APP a anunțat că a rezoluționat contractul de concesiune a activelor aflate în gestiunea Î.S. „Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a terenului aferent, încheiat cu Avia Invest . Mai mult, Agenția a solicitat de la Avia Invest restituirea bunurilor AIC.

De cealaltă parte, cncesionarul Aeroportului Internațional Chișinău a dat în judecată guvernul R. Moldova și s-a adresat la Curtea Internațională de Arbitraj. Avia Invest susține că acțiunile executivului cu privire la concesionar nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă diverse convenții internaționale și dreptul internațional în general.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: