Aproape 300 de judecători din Moldova cer salarii mai mari. Scrisoare către Parlament
Full Article 2 minutes read

Aproape 300 de judecători din Moldova cer salarii mai mari. Scrisoare către Parlament

275 de judecători din instanțele din Republica Moldova, de la toate nivelele, au înaintat o adresare către președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu. Aceștia solicită să fie luată în considerație hotărârea Curții Constituționale din 6 decembrie 2022, care a stabilit că salariile magistraților ar trebui să fie ajutate la creșterea inflației.

Judecătorii sunt de la următoarele instanțe: Judecătoria Ungheni, Judecătoria Bălți, Judecătoria Edineț, Judecătoria Cahul, Judecătoria Călărași, Judecătoria Soroca, Judecătoria Orhei, Judecătoria Anenii Noi, Judecătoria Căușeni, Judecătoria Criuleni, Curtea de Apel Comrat, Curtea de Apel Chișinău, Curtea Supremă de Justiție, Judecătoria Chișinău, sediul Central, și Judecătoria Strășeni.

Curtea Constituțională a decis pe 6 decembrie că salariile judecătorilor vor fi ajustate inclusiv la rata medie a inflației. Potrivit reprezentanților judecătorilor, coeficienții stabiliți de Legislativ nu au mai fost modificați de patru ani.

Acum, un judecător din prima instanță cu un stagiu mai mic de 6 ani primește 20.600 de lei pe lună. Dacă va fi operată schimbarea în buget, salariul lui va ajunge la 27.795 de lei, scrie Europa Liberă.

Un judecător de la o curte de apel cu un stagiu de muncă mai mic de 15 ani are un salariu de 24.945 de lei, iar după majorarea „valorii de referință” ar putea fi de 33.500 de lei.

Judecătorii de la CSJ și membrii CSM cu stagiul sub 16 ani primesc acum 30.654 de lei pe lună. După majorare, lefurile lor ar putea fi de 41.266 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: