Frauda bancară: Pe conturile Trezoreriei au ajuns aproape 11 mln de lei de la o firmă al cărei beneficiar este Plahotniuc
Full Article 2 minutes read

Frauda bancară: Pe conturile Trezoreriei au ajuns aproape 11 mln de lei de la o firmă al cărei beneficiar este Plahotniuc

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a anunțat, pe 15 septembrie, că pe conturile Trezoreriei de Stat a ajuns suma de 10,8 mln de lei, bani sechestrați anterior. Mijloacele financiare se aflau pe conturile bancare ale unei societăți comerciale autohtone, beneficiarul fiind ex-președintele Partidului Democrat (PDM) Vladimir Plahotniuc.

Potrivit ARBI, transferarea mijloacelor bănești în custodia statului va asigura „conservarea valorii precum și integritatea acestora, sporind transparența în procesul de recuperare a mijloacelor bănești, sustrase de BC Banca de Economii SA, BC Banca Socială SA și BC Unibank SA”.

Până în prezent, Agenția a sechestrat bunuri în valoare de 3 047 253 995,65 lei, în delegațiile parvenite în cadrul dosarelor penale sub denumirea generică „frauda bancară”. La această etapă, pe conturile trezoreriale, gestionate de Agenție, sunt plasate echivalentul a 75 457 593,88 MDL, care au fost sechestrate de ARBI și organele de drept din țară.

„Procesul de recuperare a acestora va fi finalizat odată cu emiterea unor decizii de confiscare de către instanțele judecătorești”, se mai arată în comunicatul instituției.

***

Vladimir Plahotniuc a părăsit Republica Moldova la scurt timp după trecerea în opoziție a Partidului Democrat, pe care îl conducea. Ulterior, Plahotniuc și-a depus mandatul de deputat și a renunțat la șefia formațiunii politice.

În decembrie 2019, deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan, a dezvăluit că Plahotniuc mai are o identitate în Republica Moldova. Ulterior, președintele de atunci, Igor Dodon, a confirmat că al doilea pașaport pe care îl deținea în Republica Moldova fostul politician este pe numele „Vladislav Novac”.

În ianuarie 2020, Vladimir Plahotniuc, soția și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Pe 18 mai 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că Vladimir Plahotniuc ar fi unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului. Acesta a precizat că fostul președinte al Partidului Democrat a obținut peste 100 mln de dolari în mod fraudulos.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: ”crearea și conducerea unei organizații criminale”, ”escrocherie” și ”spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari.

În februarie 2021, președinta Maia Sandu i-a retras lui Vladimir Plahotniuc distincția „Ordinul Republicii”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: