Armașu, despre declarația premierului cu privire la scumpiri: „Mai apar discuții, poate emoții, dar nimic grav”
Full Article 2 minutes read

Armașu, despre declarația premierului cu privire la scumpiri: „Mai apar discuții, poate emoții, dar nimic grav”

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) Octavian Armașu susține că nu a sesizat vreo presiune politică asupra instituției. Acesta a comentat declarația prim-ministrului Natalia Gavrilița, care a declarat în ajun că BNM ar trebui să ofere explicații despre măsurile pe care le-a luat în ultimele 5 luni pentru a menține controlul asupra inflației.

Armașu a precizat că BNM are obiective de stabilizator, care „privește mai departe” și ia unele decizii care contravin obiectivelor imediate ale Guvernului.

Și este un lucru normal. Așa e bine să fie și așa se întâmplă, deși uneori mai apar discuții, poate emoții, dar nimic grav în asta nu văd, atâta timp cât sunt doar discuții. Ceea ce a spus dna prim-ministru eu iau ca pe un lucru bun: într-adevăr, este bine ca BNM să vină cu explicații în fața societății și să explice fenomenele inflaționiste”, a argumentat guvernatorul BNM.

Șeful BNM s-a referit și la gestul deputatului PAS Radu Marian, care a anunțat public că s-ar planifica majorarea ratei de bază cu încă 2 puncte procentuale.

„Este un incident regretabil. Ancheta este în plină desfășurare. Sper să prevenim astfel de elemente pe viitor și să nu mai avem astfel de scurgeri de informații. Nu pot să mă plâng că există o anumită presiune pe BNM, pe o politică sau alta. Politicienii se dau cu părerea, este dreptul lor. Dacă nu ar fi fost aceasta scurgere, discuția ar fi fost după luarea deciziei. Nu pot să zic că există o anumită presiune politică. Este o dilemă clasică în toată lumea: obiectivele pe care le are BNM și obiectivele pe care le are Guvernul”, a menționat oficialul.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: