Arme belgiene au fost utilizate în atacurile din Rusia? Belgia va cere explicații de la Kiev
Full Article 2 minutes read

Arme belgiene au fost utilizate în atacurile din Rusia? Belgia va cere explicații de la Kiev

Guvernul Belgiei va cere clarificări din partea Ucrainei cu privire la informațiile potrivit cărora puști de fabricație belgiană au fost folosite în timpul raid-urilor raiduri pe teritoriul rusesc. Declarația a fost făcută de premierul belgian, Alexandre De Croo, în cadrul unui interviu pe 5 iunie.

de Croo a menționat că ministerul belgian al Apărării și Direcțiile de informații ale instituției efectuează o analiză a situației privind utilizarea armelor pe teritoriul rusesc. „Regulile sunt clare: bineînțeles, armele noastre care sunt furnizate Ucrainei sunt pentru scopuri defensive pe teritoriul ucrainean”, a spus el.

Anterior, puști belgiene FN SCAR au fost observate pe înregistrări video și fotografii ale unor raiduri ale Corpului Voluntarilor Ruși și ale Legiunii „Libertate Rusiei” în regiunea Belgorod.Unitățile au fost formate pe teritoriul ucrainean, dar după începerea incursiunilor în Rusia, Kievul a precizat că acestea nu fac parte din personalul regulat al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Ziarul Le Soir scrie că transimerea armelor belgiene către alte entități decât armata ucraineană ar putea încălca contractul de furnizare.

„Aceste arme sunt destinate forțelor armate ucrainene pentru a-și proteja teritoriul și populația de invazia rusă. Acest lucru este menționat în mod explicit în documente. Prin urmare, aceste arme nu sunt permise pentru grupuri individuale cu obiective interne rusești”, a declarat o sursă de rang înalt pentru publicație.

***

Amintim că din data de 22 mai regiunea Belgorod este constant bombardată. Legiunea „Libertate Rusiei” și Corpul Voluntarilor Ruși, două grupuri pro-ucrainene și anti-Putin, și-au asumat responsabilitatea pentru incursiunile din Belgorod.

De menționat că, în declarațiile lor, autoritățile și propaganda rusă nu operează cu denumirile de Legiunea „Libertate Rusiei” și Corpul Voluntarilor Ruși, numind soldații din Belgorod „diversioniști ucraineni”. În același timp, Moscova acuză Ucraina că ar sta în spatele incursiunilor. De cealaltă parte, Kievul a declarat că nu are nimic de-a face cu situația din regiunea rusă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: