ASP: Tot mai multe acte de stare civilă sunt falsificate. Se pedepsește penal
Full Article 2 minutes read

ASP: Tot mai multe acte de stare civilă sunt falsificate. Se pedepsește penal

Agenția Servicii Publice (ASP) semnalează pe 21 decembrie un număr crescut de falsificări ale formularelor certificatelor de stare civilă, prezentate atât la autoritățile publice din ţară, cât şi din străinătate. În context, instituția atenționează că, în cazul constatării semnelor de neautenticitate a unui document de stare civilă, în conformitate cu prevederile Codul de procedură penală, se impune necesitatea sesizării organului de drept competent în privinţa stabilirii cazului de comitere prezumtivă a faptei penale prevăzute de Codul penal al Republicii Moldova.

Îndemnăm cetăţenii să utilizeze procedurile administrative prestabilite prin lege pentru soluţionarea problemelor ce vizează divergențele de date în actele de stare civilă şi să se asigure de buna credinţă a persoanelor terţe pe care le împuternicesc să obţină documente oficiale sau să depună documente din numele lor”, se arată în declarația ASP.

În cazul atestării unor divergențe de date (nume, prenume, data şi locul naşterii) între conţinutul actelor de stare civilă întocmite pe numele unei persoane şi conţinutul actelor de stare civilă întocmite pe numele ascendenților sau descendenților acesteia, legislaţia în vigoare reglementează procedura cu privire la modificarea, rectificarea şi/sau completarea actelor de stare civilă.

Cererea pentru modificarea actului de stare civilă se depune de către solicitant, sau de către o persoană împuternicită în bază procurii, la Serviciul stare civilă după locul de domiciliu sau la Serviciul stare civilă, care a înregistrat actul respectiv.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: