ASP: Tot mai multe acte de stare civilă sunt falsificate. Se pedepsește penal
Full Article 2 minutes read

ASP: Tot mai multe acte de stare civilă sunt falsificate. Se pedepsește penal

Agenția Servicii Publice (ASP) semnalează pe 21 decembrie un număr crescut de falsificări ale formularelor certificatelor de stare civilă, prezentate atât la autoritățile publice din ţară, cât şi din străinătate. În context, instituția atenționează că, în cazul constatării semnelor de neautenticitate a unui document de stare civilă, în conformitate cu prevederile Codul de procedură penală, se impune necesitatea sesizării organului de drept competent în privinţa stabilirii cazului de comitere prezumtivă a faptei penale prevăzute de Codul penal al Republicii Moldova.

Îndemnăm cetăţenii să utilizeze procedurile administrative prestabilite prin lege pentru soluţionarea problemelor ce vizează divergențele de date în actele de stare civilă şi să se asigure de buna credinţă a persoanelor terţe pe care le împuternicesc să obţină documente oficiale sau să depună documente din numele lor”, se arată în declarația ASP.

În cazul atestării unor divergențe de date (nume, prenume, data şi locul naşterii) între conţinutul actelor de stare civilă întocmite pe numele unei persoane şi conţinutul actelor de stare civilă întocmite pe numele ascendenților sau descendenților acesteia, legislaţia în vigoare reglementează procedura cu privire la modificarea, rectificarea şi/sau completarea actelor de stare civilă.

Cererea pentru modificarea actului de stare civilă se depune de către solicitant, sau de către o persoană împuternicită în bază procurii, la Serviciul stare civilă după locul de domiciliu sau la Serviciul stare civilă, care a înregistrat actul respectiv.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: