Atac cibernetic la legislativul României. Au cerut €30 000 drept răscumpărare pentru datele personale ale unor deputați
Full Article 3 minutes read

Atac cibernetic la legislativul României. Au cerut €30 000 drept răscumpărare pentru datele personale ale unor deputați

Baza de date a Camerei Deputaților din România a fost spartă pe 30 ianuarie de hackeri, după o breșă de securitate. HotNews scrie cu referire la surse oficiale că hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale – ar fi cerut o răscumpărare de peste 30 000 de euro echivalentul în Bitcoin pentru a șterge datele.

Secretariatul General al Camerei Deputaților a precizat că majoritatea datelor vizate sunt date prezentate pe site sau care pot fi făcute publice ca urmare a unei solicitări pe Legea privind liberul acces la date de interes public.

A avut loc, într-adevăr, o breşă de securitate. În acest moment, nu avem nicio solicitare de răscumpărare a datelor. Ca urmare a acestei situaţii, Departamentul specializat din Camera Deputaţilor redactează o plângere la DIICOT”, a anunţat oficial Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

Datele personale ale lui Marcel Ciolacu, pe dark web

Potrivit surselor HotNews, au fost accesate documente personale ale deputaților, mai exact cărțile de identitate ale acestora.

Printre oficialii cărora le-au fost accesate datele se numără și premierul Marcel Ciolacu.

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că datele liderului PSD au ajuns pe dark web sau piața neagră virtuală. Dark Net este o parte a internetului care poate fi accesată doar prin intermediul unor adrese web speciale și care nu este indexată de către motoarele de căutare. Acest lucru face mai dificil accesul pentru utilizatorii obișnuiți, care nu dispun de abilități tehnice avansate.

Conform unor surse oficiale, hackerii – care ar fi obținut o serie de informații confidențiale ale unor deputați – ar fi trimis pe e-mailul Camerei Deputaților o solicitare de răscumpărare. Sursele citate au declarat că hackerii ar fi cerut 0,8 bitcoin, adică peste 30 000 de euro, pentru a șterge datele.

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a fost notificat despre breşa de securitate produsă de la Camera Deputaţilor, iar în acest moment experţii colaborează cu alte autorităţi în domeniul cyber la investigarea incidentului, a comunicat instituția:

Directoratul a fost notificat în legătură cu breşa de securitate de la Camera Deputaţilor şi colaborează în acest moment cu alte autorităţi cu competenţe în domeniul securităţii cibernetice la investigarea incidentului. Pentru că vorbim despre o investigaţie care este în derulare, în acest moment nu putem oferi mai multe detalii care ar putea periclita investigaţia”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: