„Ați demonstrat că aveți o inimă generoasă”. Estonia oferă Moldovei €100 mii pentru gestionarea crizei refugiaților
Full Article 3 minutes read

„Ați demonstrat că aveți o inimă generoasă”. Estonia oferă Moldovei €100 mii pentru gestionarea crizei refugiaților

Estonia a oferit Republicii Moldova 100 de mii de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni. Pe lângă aceasta, țara noastră va primi de la autoritățile estoniene câteva autobuze, dar și vaccin în contextul pandemiei Covid. Declarații în acest sens au fost făcute astăzi de președintele Estoniei, Alar Karis și șeful statului moldovean, Maia Sandu. 

Alar Karis, în cadrul unor declarații de presă, a spus că se află la Chișinău pentru a-și arăta sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Cu referire la situația regională în contextul războiului din Ucraina, oficialul a spus: „Estonia înțelege foarte bine provocările cu care vă ciocniți, deoarece suntem și noi o țară mică. Înțelegem ce înseamnă să fii o țară mică în timpuri atât de turbulente și periculoase ca astăzi. Moldova a demonstrat că are o inimă generoasă. Vreau să felicit Republica Moldova că și-a deschis casele și inimile pentru a primi refugiații”, a spus președintele Karis.

La fel, președintele Estoniei a declarat că țara lui, împreună cu alte națiuni europene, va continua să pună presiune pe autoritățile rusești.

„Noi ne vom asigura că prețul agresiunii va fi unul înalt pentru președintele Putin. Vom continua să depunem eforturi până în momentul când va fi stopat războiul”, a comunicat oficialul extern.

În final, președintele Alar Karis a spus că Estonia a oferit Republicii Moldova o donație de 100 de mii de euro. La fel, moldovenii vor primi „și câteva autobuze pentru a ajuta să transportați refugiații, iar în contextul pandemiei Covid vom continua să vă oferim vaccinul Janssen”, a precizat oficialul.

La rândul ei, Maia Sandu a spus că „războiul din Ucraina a afectat profund țara noastră”.

„Producătorii noștri nu mai pot exporta pe piețele din est, astfel importurile sunt afectate. Situația de securitate din regiune rămâne complicată. Avem nevoie de țări precum Estonia și alte state ale UE să-și deschidă piețele pentru produsele moldovenești care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului”, a comunicat președintele.

„Pentru realizarea tuturor planurilor noastre avem nevoie de pace. Acum trebuie să ne unim eforturile pentru a opri războiul și a restabili pacea în Ucraina”, a conchis Maia Sandu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: