Au așteptat în zadar? Reuniunea copreședinților Comisiei Unificate de Control nu a avut loc
Full Article 2 minutes read

Au așteptat în zadar? Reuniunea copreședinților Comisiei Unificate de Control nu a avut loc

Reuniunea copreședinților Comisiei Unificate de Control, care urma să se desfășoare joi, 7 mai, nu a avut loc. Potrivit unui comunicat publicat Biroul politici de reitegrare, partea transnistreană a refuzat să se prezinte. 

Reuniunea urma să aibă loc la sediul din Chișinău al Misiunii OSCE. Pe agendă figurau aspecte de funcționare a mecanismului de pacificare în contextul instituirii stării de urgență în localitățile din Zona de Securitate.

După declararea stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova și aplicarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției cu COVID-19, Comisia Unificată de Control și-a sistat temporar ședințele în orașul Bender și a activat în regim de lucru la distanță. A fost menținută comunicarea permanentă între toate componentele operațiunii de pacificare, inclusiv la nivelul Comandamentului Militar Întrunit și observatorilor militari.

Delegația Republicii Moldova consideră că organizarea reuniunii menționate era necesară, pentru identificarea soluțiilor la multiplele probleme care s-au acumulat în Zona de Securitate ca urmare a  fortificării infrastructurii ,,posturilor de control” ilegale sub pretextul măsurilor antiepidemice.

„În legătură cu acțiunile unilaterale ale exponenților de la Tiraspol, situația în Zona de Securitate s-a tensionat constant în ultima perioadă, fiind afectat dreptul locuitorilor la libera circulație, dar și activitatea observatorilor militari, prin blocarea misiunii acestora de monitorizare a situației și de documentare a încălcărilor admise”, se arată în comunicat.

Ultima întrunire de lucru a membrilor Comisiei Unificate de Control în format larg a avut loc la 12 martie în orașul Bender.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: