Aureliu Ciocoi a fost numit ambasador în Germania. Guvernul a operat și alte remanieri
Full Article 3 minutes read

Aureliu Ciocoi a fost numit ambasador în Germania. Guvernul a operat și alte remanieri

Fostul premier interimar, Aureliu Ciocoi, a fost numit în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Federală Germania. Numirea a fost aprobată de membrii Cabinetului de miniștri, în cadrul ședinței din 3 decembrie. Membrii Guvernului au operat și alte remanieri de cadre în sistemul diplomatic al țării.

Astfel, numirea lui Ciocoi a avut loc în urma încheierii mandatului în Germania a ambasadorului Oleg Serebrean. Noul ambasador, Aureliu Ciocoi, a fost îndemnat de premierul țării să participe activ la soluționarea problemelor a cetățenilor din diaspora.

„Mult succes vă doresc. Eu am fost și am discutat cu diaspora din Germania și este nevoie de o activizare a discuțiilor cu cetățenii noștri și soluționarea problemelor lor cu multă răbdare și cu cele mai bune intenții pentru a-i ajuta. Cred că aici avem multe de îmbunătățit”, a declarat Natalia Gavrilița.

În perioada anilor 2010-2015, Aureliu Ciocoi a mai exercitat funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Germania și în Regatul Danemarcei (prin cumul). De asemenea, a fost Ambasador în Republica Populară Chineză și în Statele Unite ale Americii. Diplomatul a făcut studii în Jurnalism și Științe ale Comunicării. La fel, a obținut masteratul la Şcoala Naţională de Studii Politice și Administrative, Facultatea Relaţii Internaţionale din Bucureşti.  A fost prim-ministru interimar al Republicii Moldova, precum și ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobată și revocarea lui Eugen Revenco din funcția de ambasador al țării noastre în Franța. Concomitent a fost solicitată și aprobată numirea Corinei Călugăru în acest post.

Corina Călugăru are studii de licență în economie și master în drept. De asemenea, face studii de doctorat în științe juridice. Din noiembrie 2015, până în prezent, exercită funcția de Ambasador, Reprezentant Permanent al Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei.

La fel, s-a aprobat numirea lui Dmitri Croitor în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în regatul Hașemit al Iordaniei, cu reședința la Ankara.

„Domnul Croitor a activat în calitate de vice-ministru de externe în perioada 98-99 la Ministerul de Externe. A fost guvernator al UTA Găgăuzia, ambasador în Turcia”, au precizat, în cadrul ședinței, reprezentanții Ministerului de Externe.

De menționat că ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene, cu consultarea Comisiei politică externă și integrare europeană a Parlamentului. Propunerile privind rechemarea din aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe și integrării europene.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: