Autorităţile vor să elimine pensiile crescute ilegal în Moldova. Ministru: „Vor fi demarate misiuni de control”
Full Article 2 minutes read

Autorităţile vor să elimine pensiile crescute ilegal în Moldova. Ministru: „Vor fi demarate misiuni de control”

Autorităţile din Republica Moldova vor să elimine pensiile crescute ilegal. În acest scop se vor face mai multe verificări în perioada următoare, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale Alexei Buzu. 

Pentru asigurarea sustenabilităţii sistemului de pensii, în Republica Moldova sunt necesare mai multe schimbări, a spus ministrul. În viitorul apropiat se vor face verificări în urma cărora autoritaţile vor să îi depisteze pe cei care au obţinut, în mod fraudulos, pensii mai mari.

„Pe fiecare prestaţie pe care o administrează Ministerul şi Casa Naţională de Asigurări Sociale vor fi demarate misiuni de control, modalităţi prin care va fi consolidată eficienţa şi va fi redusă frauda. Nu putem accepta ca bugetele să crească, iar beneficiarii care au nevoie nu ajung să se bucure de ele”, a comunicat Buzu, la emisiunea Punctul pe azi, relatează tvrmoldova.md.

Cât priveşte indexarea anuală a pensiilor, aceasta se realizează în funcţie de încasările la bugetul asigurărilor sociale, potrivit unui proiect votat de Parlament în anul 2021. În 2022, aceste încasări au crescut cu doar 15% la sută şi de aceea, în acest an, indexarea pensiilor va fi cu acest procent, a mai declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

„Am luat o decizie dificilă de a nu indexa pensiile la rata infaţiei, dar vreau să asigur că toate modificările care le-am făcut din 2021 până în prezent au protejat puterea de cumpărare, pensia minimă a crescut la începutul acestui an cu 92%”, a precizat oficialul.

De la 1 aprilie, pensia minimă pentru limită de vârstă va fi 2.620 lei, cu 342 de lei mai mult decât în anul 2022. În Republica Moldova sunt peste 660 de mii de pensionari, mai mulţi decât salariaţii.

Zilele trecute, ministrul Alexei Buzu declara că puterea de cumpărare a pensionarilor a fost păstrată în acest an. Oficialul mai preciza că pe termen mediu, pensiile vor continua să crească în Moldova.

De ce pensiile în Republica Moldova vor fi indexate, de la 1 aprilie, doar cu 15% și nu cu 30%. NM a explicat într-un material în limba rusă la acest subiect.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: