Avocatul Poporului a găsit mai multe lacune de ordin legislativ: „Neintervenția va duce la violarea dreptului la protecție socială”
Full Article 3 minutes read

Avocatul Poporului a găsit mai multe lacune de ordin legislativ: „Neintervenția va duce la violarea dreptului la protecție socială”

Avocatul Poporului Ceslav Panico anunță că a înaintat Ministerului Muncii și Protecției Sociale și Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie o propunere de perfecționare a legislației, axată pe asigurarea securității sociale a populației. Oficiul Avocatului Poporului spune că au fost identificate lacune de ordin legislativ. „Neintervenția statului va duce în mod direct la violarea dreptului la protecție socială”, comunică Panico. 

Ceslav Panico a înaintat un set de recomandări cu privire la revizuirea listei locurilor de muncă în condiții deosebite, stagiului de cotizare în condiții deosebite de muncă, stagiului de cotizare al femeilor care au născut cinci și mai mulți copii.

Potrivit lui Panico, actul normativ care enumeră locurile de muncă încadrate în condiții deosebite a fost abrogat, iar cel nou nu mai cuprinde toate locurile de muncă care inițial erau încadrate în condiții deosebite.

„În consecință, persoanele care nu au reușit să realizeze stagiul special de cotizare nu pot beneficia de dreptul la pensie pentru limita de vârstă în condiții avantajoase”, susține Panico.

Tot cu referire la pensionarea în condiții deosebite, s-a menționat și faptul că pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare în condiţii deosebite de muncă cel puţin 10 ani compleţi, vârsta standard de pensionare stabilită se diminuează cu cel puțin 5 ani pentru un stagiu de 10 ani și cel mult 10 ani pentru un stagiu de 20 ani și mai mult.

„Deși este stabilită o vârstă de pensionare diminuată pentru stabilirea pensiei în condiții avantajoase, prevederile legale au un grad de aplicabilitate redus, pentru că salariații antrenați în munci cu condiții deosebite trebuie să dispună de un stagiu de cotizare complet de 34 de ani, fapt care nu-i avantajează pentru că dreptul la pensia pentru limită de vârstă oricum este obținut la atingerea vârstei standard de pensionare”, comunică Panico.

De asemenea, Panico spune că femeile care au născut și educat cinci și mai mulți copii ar trebui să beneficieze de înlesniri la obținerea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

Paralel s-a propus includerea în stagiul de cotizare a perioadei de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani de către alte persoane decât părinții/tutorii (bunei, rude).

O altă problemă identificată, spune Panico, se referă la neincluderea perioadei urmării studiilor superioare de doctorat realizate până la 01.01.1999 în stagiul de cotizare.

„Este necesară ajustarea legislației la realitățile sociale evolutive, evident fiind faptul că neintervenția statului pe segmentul perfecționării normelor juridice din sfera protecției sociale va duce în mod direct la violarea dreptului la protecție socială”, comunică Panico.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: