Avocatul Poporului a vizitat izolatorul unde au fost transportați protestatarii duminică: Îndemnăm să fie respectate drepturile omului
Full Article 3 minutes read

Avocatul Poporului a vizitat izolatorul unde au fost transportați protestatarii duminică: Îndemnăm să fie respectate drepturile omului

Avocatul Poporului Ceslav Panico anunță că a vizitat pe 30 octombrie Inspectoratul General de Poliție și Izolatorul de Detenție Provizorie, unde au fost transportați protestatarii reținuți, pentru a se asigura că drepturile acestora sunt exercitate corect. De asemenea, ombudsmanul condamnă atacurile asupra jurnaliștilor din ultimele săptămâni și comportamentul antisocial al unor manifestanți la protestul din 30 octombrie. 

Mai exact, Ceslav Panico informează că monitorizează desfășurarea protestelor din Chișinău pentru a preveni eventualele abuzuri din partea forțelor de ordine.

Astfel, în urma monitorizărilor efectuate, ombudsmanul condamnă acțiunile unor protestatri, care au avut un discurs public instigator la ură și au excedat cadrul legal prin nesupunerea la solicitările forțelor de ordine. Aceste acțiuni pot fi considerate un atac la securitatea și ordinea publică

Totodată, avocatul poporului îndeamnă autorităților să garanteze respectarea drepturilor și libertăților omului.

„Avocatul Poporului subliniază că intervenția autorităților nu trebuie să aducă atingere sănătății și integrității fizice a persoanelor reținute. Mai mult de atât, organele de drept trebuie să se asigure că intervenția va fi efectuată în conformitate cu prevederile legale și sunt necesare într-o societate democratică în interesele securității naționale sau a siguranței publice, pentru prevenirea dezordinii și crimelor, pentru protecția sănătății sau moralității, sau pentru protecția drepturilor și libertăților celorlalți. De asemenea, este important ca măsurile de intervenție să fie proporționale interesului urmărit, și să nu încalce drepturile celorlalți participanți, prin urmare a persoanelor vârstnice care manifestă o problemă vizibilă de sănătate”, se arată într-un comunicat emis de ombudsman.

Mai mult, Ceaslav Panico își exprimă îngrijorarea față de intimidările și amenințările exercitate din partea unor manifestanți față de jurnaliști. În special, în atenția Ombudsmanului este situația jurnalistei de la postul unei televiziuni naționale care a fost amenințată cu omor prin intermediul unei rețele de socializare.

Amintim că în timp ce partidul „ȘOR” susține că la manifestația de ieri, 30 octombrie, au participat 65 de mii de oameni, poliția informează că la întrunire au fost circa 3 800 de persoane. Mai mult, oamenii legii susțin că au fost înregistrate o serie de încălcări, iar 80 de protestatari au fost documentați pentru intenții de destabilizare, 28 dintre care au fost scoși din mulțime.

Partidul „ȘOR” a organizat pe 30 octombrie un nou protest în centul capitalei, pentru a șaptea duminică consecutiv.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: