Avocatul poporului cere crearea unei liste de așteptare pentru imunizare
Full Article 3 minutes read

Avocatul poporului cere crearea unei liste de așteptare pentru imunizare

Avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, cere urgentarea vaccinării anti-Covid. Într-o declarație publicată pe 15 martie, aceasta a cerut autorităților să asigure un proces transparent  cu privire la procurarea vaccinurilor, să-l gestioneze eficient astfel încât acestea să fie achiziționate în termeni optimi și la prețuri rezonabile. De asemenea, aceasta a venit cu mai multe propuneri, inclusiv lansarea unei platforme online pentru programare la vaccin.

Iată declarația avocatului poporului, în contextul campaniei de imunizare.

„Chem autoritățile de resort să urgenteze și să optimizeze, printr-o mai bună organizare,  procesul de vaccinare, inclusiv prin crearea unor liste de așteptare pentru imunizare: în caz de refuz a unor persoane să se treacă la următorii din listă, continuându-se în același timp  campania de informare a populației despre importanța procesului de imunizare anti COVID. Este salutabilă ideea instituirii unei platforme online de înregistrare pentru vaccinare.

În cazul în care se va reuși procurarea mai multor tipuri de vaccinuri, pledez pentru oferirea posibilității populației de a opta pentru vaccinul cu care preferă să se imunizeze, evident în funcție de disponibilitatea acestora în stoc.

Îndemn autoritățile să ia în calcul și necesitatea eliberării unui certificat de vaccinare, care să asigure șansa mobilității persoanei care s-a imunizat.

Recomand responsabililor din cadrul MSMPS să întreprindă acțiuni suplimentare pentru a reduce termenul de așteptare pentru testare a persoanelor suspecte de contaminare,  dar și pentru a supraveghea eficient și suficient evoluția stării de sănătate a  persoanelor care se tratează la domiciliu.

Recomand de asemenea asigurarea punctelor de testare cu oximetre, pentru a oferi posibilitatea măsurării saturației oxigenului în sânge. De real folos ar fi și dotarea farmaciilor cu aceste aparate, alături de tonometrele disponibile.

Fac apel la forțele de ordine să supravegheze cu strictețe respectarea cerințelor impuse de Comisia națională extraordinară de sănătate publică, în particular în transportul public, instituțiile publice, cele de comerț de agrement. Consider necesare acțiuni suplimentare pentru eficientizarea mecanismelor de sancționare a agenților economici care încalcă flagrant deciziile Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

Pledez pentru elaborarea unor recomandări clare și previzibile ce țin de procesul educațional pentru toate  treptele de învățământ, ca deciziile luate să fie rezonabile, necesare și proporționale riscului de infectare.

Vin cu un îndemn și față de politicienii din țară ca să acționeze în strictă corespundere cu interesul național și securitatea cetățenilor și să prezinte un model de urmare a regulilor sanitare”.

***

Maia Bănărescu, avocată al poporului pentru drepturile copilului, va îndeplini atribuțiile funcției de avocat al poporului, până la organizarea unui concurs. Precizăm că Mihail Cotorobai s-a stins din viață la începutul lunii ianuarie 2021, din cauza infecției COVID-19.

Pâmă pe 14 martie, în Republica Moldova, s-au vaccinat împotriva coronavirusului circa 13 mii de oameni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: