Avocatul Poporului condamnă „intimidările și atacurile la persoană” din partea unui deputat PAS
Full Article 3 minutes read

Avocatul Poporului condamnă „intimidările și atacurile la persoană” din partea unui deputat PAS

Avocatul Poporului Ceslav Panico și Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu condamnă „intimidările și atacurile la persoană” admise de către deputatul Alexandru Trubca în cadrul unei discuții publice organizate de Comisia mediu și dezvoltare regională din Parlament. Declarația a fost publicată pe 9 februarie, deși parlamentarul și-a cerut deja scuze pentru comportamentul său.

Noul Ombudsman Ceslav Panico a venit cu o reacție în urma scandalului apărut după ședința Comisiei de mediu.

Orice intimidare sau atac la persoana Avocatului Poporului sunt inadmisibile. Conform alineatului (4) din articolul 2 din Legea nr.52 Cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul) imixtiunea în activitatea Instituției Avocatul Poporului, ignorarea intenţionată de către persoanele cu funcţii de răspundere de toate nivelurile a sesizărilor şi a recomandărilor Avocatului Poporului, precum şi împiedicarea sub oricare formă a activităţii acestuia atrag după sine răspunderea în conformitate cu legislaţia”, se arată în declarație.

Avocatul Poporului a subliniat că discuțiile publice, indiferent de subiect și unde au loc, își pot atinge scopul doar atunci când există o dezbatere veritabilă cu folosirea argumentelor în contradictoriu și cu respectul față de aceste opinii, fără a ataca sau intimida persoanele, și sa nu descurajeze participarea efectiva a societății civile sau alte părți interesate de subiectul supus dezbaterii.

Manifestări de genul celor admise de deputatul Alexandru Trubca, astfel de reacții și acțiuni aduc prejudiciu imaginii instituției Ombudsmanului și descurajează participarea activa și prezentarea de opinii contradictorii, nu contribuie la dialogul social eficient. Avocații Poporului cheamă persoanele publice și întreaga societate la dialog constructiv, în care participanții să fie tratați cu respect, fără intimidare sau atac la persoană”, a conchis Panico.

Amintim că mai mulți activiști de mediu au semnat o declarație prin care îl acuză pe parlamentarul PAS de intimidare. Totul după ce, în cadrul ședinței din 7 februarie a Comisiei Parlamentare pentru Mediu și Dezvoltare Regională, pe subiectul incinerării anvelopelor, Trubca a avut o răbufnire față de Avocatul Poporului Maia Bănărescu, Lilia Curchi, jurnalistă de mediu și Alecu Reniță, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu.

În adresa lui Reniță, Trubca a mai spus: „Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs.” Declarația a fost calificată de către jurnalist drept o tentativă de intimidare.

În replică, Trubca a spus că „amenințarea și presiunea” a avut loc într-un context foarte specific. A doua zi, alesul poporului a venit cu o nouă reacție și a menționat că regretă situația creată și își cere scuze dacă cineva s-a simțit jignit.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: