Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu decesul unui bărbat într-un izolator din Chișinău
Full Article 2 minutes read

Avocatul Poporului s-a autosesizat în legătură cu decesul unui bărbat într-un izolator din Chișinău

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, s-a sesizat din oficiu în legătură cu decesul bărbatului din Izolatorul de detenție a Poliției Chișinău, în dimineața de 23 septembrie. Ombudsmanul urmează să monitorizeze dacă Inspectoratul General al Poliției al MAI și alte instituții care au avut tangență cu persoana decedată au asigurat corespunzător respectarea garanțiilor fundamentale împotriva relelor tratamente față de persoana decedată la etapele de reținere, plasare și deținere în Izolator.

„Avocatul Poporului va analiza nivelul de implementare a recomandărilor înaintate anterior de către Ombudsman ca urmare a vizitelor de monitorizare desfășurate de către Oficiului Avocatului Poporului și Consiliul pentru Prevenirea Torturii (CpPT), și, dacă neimplementarea recomandărilor Avocatului Poporului și organizațiilor internaționale specializate de către IGP MAI și alte instituții au contribuit la decesul persoanei (inclusiv a recomandărilor înaintate ca urmare a „cazului Andrei Brăguță”)”, se arată într-un comunicat Avocatului Poporului.

În același context, Ombudsmanul îndeamnă Inspectoratul General de Poliție, autoritățile naționale responsabile, mass media, și societatea la general, să nu utilizeze imagini sau informații despre cazul dat într-un limbaj care să creeze prejudecăți și să instige la ură societatea față de persoanele cu probleme de sănătate mentală (inclusiv dependența de substanțe psihoactive) sau pe alte criterii.

Cum s-a întâmplat totul?

În această dimineață în izolatorul de detenție a decedat un bărbat cu vârsta de 40 de ani, care cu o zi înainte a fost reținut pentru trafic de droguri. Potrivit poliției, acesta era deținut în celulă de unul singur.


„Gardienii au observat pe camerele de supraveghere video anumite neconformități în starea acestuia și au intrat în celulă, după care imediat au chemat asistentul medical, care a solicitat intervenția urgentă a ambulanței. Așa cum după 5 minute aceasta încă nu sosise, a fost solicitată repetat intervenția Serviciului de Urgență 112.
La sosire, medicii au constatat decesul bărbatului”, au precizat oamenii legii. 

Acum, urmează ca medicul legist să prezinte concluziile despre cauzele decesului.

Potrivit polițiștilor izolatorului de detenție preventivă, bărbatul a beneficiat de alimentație și de plimbare la aer liber. Totodată, aceștia au comunicat și faptul că bărbatul avea o stare fizică și psihică caracteristică întreruperii consumului de droguri. Pe acest caz a fost pornit un proces penal de către Procuratura Municipiului Chișinău,


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: