Avorturile din cauza malformațiilor fătului, declarate anticonstituționale în Polonia
Full Article 2 minutes read

Avorturile din cauza malformațiilor fătului, declarate anticonstituționale în Polonia

Curtea Constituțională a Poloniei a declarat neconstituțională legea din 1993, care permitea avortul în cazul afecțiunilor serioase și incurabile ale fătului, scrie Polskie Radio, citată de Meduza.io.

Decizia a fost susținută de 11 judecători ai Curții Constituționale. Alți doi s-au pronunțat împotrivă, potrivit Associated Press. Curtea a susținut astfel inițiativa a peste 100 de deputați din cadrul a patru partide, inclusiv al celui conservator, care este la guvernare.

Peste câteva ore după ce judecătorii au pronunțat decizia, câteva sute de oameni au participat la un protest în fața Curții Constituționale, încălcând restricțiile din cauza pandemiei de coronavirus. Ulterior, manifestanții au protestat în fața sediului partidului de guvernământ.

De cealaltă parte, reprezentanții formațiunii au declarat că pregătesc o lege care „să susțină femeile”.

Precizăm că în Polonia este în vigoare una dintre cele mai aspre legislații din Europa în privința avorturilor. BBC scrie că decizia Curții Constituționale înseamnă, de fapt, o interzicere deplină a avorturilor în țară. Conform datelor statistice, 98% dintre avorturi erau motivate prin prevederea care a fost declarată neconstituțională.

În 2019 în Polonia s-au produs circa 1000 de avorturi legale. Potrivit estimărilor activiștilor pentru drepturile omului, anual, între 80 de mii și 120 de mii de femei poloneze încearcă să avorteze în alte țări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: