Azerbaidjan și România își unesc forțele pentru a furniza gaz natural Moldovei. Premierul Ciucă: Este un angajament comun
Full Article 2 minutes read

Azerbaidjan și România își unesc forțele pentru a furniza gaz natural Moldovei. Premierul Ciucă: Este un angajament comun

La București a fost semnat un memorandum între compania petrolieră și de gaze naturale din Azerbaidjan „SOCAR” și cel mai mare producător de gaze naturale din România „ROMGAZ”. Prin memorandum se dorește diversificarea şi suplimentarea coridoarelor de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa. Premierul României Nicolae Ciucă a precizat că urmare a proiectului va putea fi sprijinită și Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesare. 

Premierul României Nicolae Ciucă a afirmat că este „un proiect pe care-l aşteptăm cu foarte mare interes, pentru că este un proiect nou, atât pentru noi, cât şi pentru Azerbaidjan”.

„Avem nevoie de acest gaz şi de construcţia capabilităţilor, de asemenea, într-un timp foarte scurt. La final sperăm să avem cele două terminale, de-o parte şi de alta, pe malul estic şi pe malul vestic al Mării Negre, astfel încât să putem să diversificăm şi să suplimentăm coridoarele de aducere a gazului din Bazinul Mării Caspice către Europa”, a declarat Ciucă, relatează Agerpres.

El a mai menționat că în continuare vor fi căutate soluţii pentru materializarea aducerii gazelor din Marea Caspică prin conducta transanatoliană Turcia-Bulgaria-România.

„Și din România, desigur, către celelalte ţări beneficiare, una dintre ele fiind Republica Moldova. Este un angajament al nostru şi al Azerbaidjanului să putem să sprijinim Republica Moldova cu cantitatea de gaze necesare”, a conchis premierul român.

Amintim că în iulie 2022, în cadrul unei vizite la București a Maiei Sandu, Klaus Iohannis a precizat că statul român nu va abandona Republica Moldova și va găsi soluții, inclusiv pe subiectul securității energetice. „Un lucru este cert: nu vom abandona Republica Moldova și vom găsi soluții așa cum se pot găsi pentru oricare din variantele care pot apărea”, a spus Iohannis.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: