Bacalaureat 2023 în Moldova: Alolingvii susțin examenul la limba română. Calendarul probelor
Full Article 3 minutes read

Bacalaureat 2023 în Moldova: Alolingvii susțin examenul la limba română. Calendarul probelor

Pe 2 iunie a început sesiunea de bacalaureat, cu examenul la limba și literatura română pentru alolingvi. Probele pentru examenul naţional de bacalaureat, sesiunea 2023, încep la ora 09:00. 

Ministerul Educației anunța anterior că aproape 4.000 de candidați sunt așteptați la primul examen. Din numărul total de candidați, 1.500 susțin examenul în Chișinău.

Proba de examen are loc în 57 de centre de bacalaureat din țară, dintre care 24 sunt în municipiul Chișinău.

Sesiunea de bacalaureat 2023 se desfășoară în perioada 2-20 iunie. La sesiune s-au înscris peste 19 000 de candidați, dintre care circa 2000 de candidați sunt restanțieri din sesiunile anterioare.

Bacalaureat 2023 în Moldova: Alolingvii susțin examenul la limba română. Calendarul probelor

După cum era programat, primul examen are loc a doua zi după Summitul Comunității Politice Europene. În acest context, Ministerul Afacerilor Interne a venit anterior cu recomandări pentru absolvenții de liceu și profesorii implicați în examen.

Întrucât pe 2 iunie traficul va fi ocazional restricționat în legătură cu plecarea oficialilor europeni, pot fi cauzate unele îngreunări ale traficului în zona centrală a municipiul Chișinău. Autoritățile informează liceenii și profesorii, să ia măsuri respective pentru a își planifica din timp deplasarea spre centrele de bacalaureat”, comunicau reprezentanții Ministerului.

Amintim că Republica Moldova a fost, pe 1 iunie, gazda Summitului Comunității Politice Europene reunind, în premieră, 50 de președinți, prim-miniștri și înalți oficiali europeni.

***

Ministerul Educației menționa în mai că un număr record de candidați – 2192 au obținut nota „10” din oficiu la proba de examen la limba străină. Potrivit Ministerului, numărul de candidați care beneficiază de această facilitate este cel mai mare din ultimii nouă ani.

În sesiunea de bacalaureat din anul trecut nota „10” (zece) din oficiu la proba de examen la limba străină a fost obținută de 1596 candidați, în sesiunea 2021 – 1299, iar în sesiunea 2020 – 1349. În 2015, când a fost instituită această practică, 229 de elevi au avut nota maximă la proba de limbă străină din cadrul examenului de bacalaureat, în baza certificatelor ce atestă competențele lingvistice.

Totodată, în sesiunea de bacalaureat din anul curent trei absolvenți ai treptei liceale vor avea de susținut doar o singură probă de examen, datorită faptului că vor primi trei/patru note de „10” (zece) din oficiu atât în baza certificatelor ce atestă competențe lingvistice în limbi străine, cât și în baza premiilor obținute la olimpiadele republicane și/sau internaționale la disciplinele de studiu.

Conform acelorași criterii, alți 32 de tineri vor beneficia de două note de „10” (zece) din oficiu în cadrul examenului național de bacalaureat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: