Băiat de 14 ani – executat, fetiță de 4 ani – abuzată sexual. ONU enumeră crimele de război comise de soldații ruși în Ucraina
Full Article 3 minutes read

Băiat de 14 ani – executat, fetiță de 4 ani – abuzată sexual. ONU enumeră crimele de război comise de soldații ruși în Ucraina

Comisia de anchetă a ONU privind încălcările din Ucraina a publicat primul său raport. Acesta analizează crimele de război comise în regiunile Kiev, Sumî, Harkov și Cernigov în februarie și martie. Potrivit comisiei, responsabilitatea pentru marea majoritate a crimelor documentate revine armatei ruse, notează agenția Aghenstvo.

Execuții. În toate cele patru regiuni ale Ucrainei, experții ONU au găsit cazuri de execuții. Pe lângă crimele din Bucha, comisia a găsit dovezi convingătoare ale unor crime similare în alte 16 așezări. Morții aveau răni de împușcături în cap, traumatisme contondente și tăieturi în gât. Majoritatea victimelor sunt bărbați, dar printre cei uciși se numără și două femei și un băiat de 14 ani.

Majoritatea celor executați extrajudiciar au murit în apropierea locului de interogatoriu sau de detenție. Dar există și cazuri de crime în locuri publice. De exemplu, în satul Veseloye, regiunea Harkov, armata rusă a târât un bărbat dintr-un autobuz care transporta oameni în Rusia. Soldații l-au bătut și împușcat pe bărbat în fața pasagerilor, după care le-au spus că bărbatul transmite informații forțelor armate ucrainene.

Atacurile asupra populației civile. Comisia a documentat cazuri de bombardare cu bunuri civile. De exemplu, pe 17 martie 2022, trupele ruse au tras cu muniții cu dispersie într-un spital de copii din Cernigov. Sub lovitură erau oameni care stăteau la coadă după apă. Mai multe persoane au murit, câteva zeci au fost rănite, inclusiv patru copii. Cu o zi mai devreme, peste 200 de locuitori din Cernigov, care stăteau la coadă pentru pâine, au fost supuși aceluiași bombardament. 14 civili au fost uciși și 26 au fost răniți.

Cel puțin 1.495 de persoane au murit din cauza atacurilor asupra infrastructurii civile. Aceasta reprezintă 70% din decesele civililor din regiunile studiate.

Viol. Raportul citează cazuri de viol de către armata rusă. În regiunea Kiev, doi militari ruși au violat de mai multe ori o tânără de 22 de ani și soțul ei, după care au forțat cuplul să întrețină relații sexuale în prezența lor. Apoi, unul dintre soldați a forțat-o pe fiica cuplului în vârstă de patru ani să-i facă sex oral. Comisia investighează încă trei acuzații de viol asupra femeilor și a adolescentelor de către armata rusă în același sat.

În regiunea Kiev, la începutul lunii martie, doi militari ruși au ucis un bărbat, după care i-au violat în mod repetat soția în vârstă de 33 de ani.

În două regiuni, comisia a studiat cazuri de viol asupra femeilor în vârstă de peste 80 de ani.

În raportul prezentat, comisia a confirmat decesul a 112 copii ucraineni. Conform sursei citate, raportul include și câteva cazuri documentate de crime comise de armata ucraineană.

Agenția citată notează că toate documentele colectate vor fi predate autorităților de anchetă și judiciare, care se vor ocupa de crimele de război din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: