Banca Mondială a înrăutățit estimările economice pentru Republica Moldova
Full Article 2 minutes read

Banca Mondială a înrăutățit estimările economice pentru Republica Moldova

Republica Moldova este afectată de recesiune, cu o scădere de -1,4%. Totuși,  în 2023 să înregistreze o creștere de 1,6%. Sunt prognozele Băncii Mondiale expuse în raportul de vară „Perspective Economice Globale”.

Comparativ cu prognoza din luna iunie a anului trecut, indicatorii de creștere a PIB s-au redus cu 1,1% atât pentru anul trecut, cât și pentru anul acesta.

În același raport, este menționat că toată Europa de Este este afectată de inflația crescută, costurile mai mare ale împrumuturilor, remitențele mai mici (Moldova) și sancțiuni suplimentare (Belarus), care sunt așteptate să continue să reducă cererea internă.

Ca urmare, producția în 2023 se va contracte pentru a treia oară din 2020, la -1,7 la sută. Prognoza este supusă unor riscuri semnificative de scădere, legate în special de aprovizionarea cu energie.

Condițiile meteorologice nefavorabile ar putea reduce, de asemenea, randamentele agricole din subregiune, exacerbând și mai mult presiunile inflaționiste și insecuritatea alimentară.

În anul 2024, potrivit Băncii Mondiale, economia Republicii Moldova va crește cu 4,2%.

 

Banca Mondială a înrăutățit estimările economice pentru Republica Moldova

Amintim că Fondul Monetar Internațional (FMI) a prognozat o contractare a economiei cu 1,5 la sută în anul 2022, urmată de o restabilire modestă de 1,5 la sută în anul 2023, urmare a impactului de lungă durată al războiului purtat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și înrăutățirii perspectivelor economice pentru principalii parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Conform estimărilor, nivelul maxim al inflației a fost atins dej


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: