Băncile din Moldova au efectuat, luna trecută, transferuri de peste 134 mln de dolari din străinătate
Full Article 2 minutes read

Băncile din Moldova au efectuat, luna trecută, transferuri de peste 134 mln de dolari din străinătate

Luna trecută, prin intermediul băncilor licențiate, din străinătate au fost transferate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova mijloace bănești în valoare netă de 134,50 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 24,6%, comparativ cu luna mai a anului trecut, se arată într-o analiză publicată de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Jumătate din transferuri sunt din țările Uniunii Europene, cele din CSI au o pondere de 13,6%, iar 36,3% sunt din alte țări ale lumii.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, transferurile din UE în favoarea persoanelor fizice au constituit 67,48 milioane de dolari, mai mult cu 32,5% comparativ cu mai 2019. Din cauza Brexit, volumul transferurilor din UE în mai 2020 a fost cu 9,66 milioane mai mici, iar din grupul „alte state” s-a majorat cu suma respectivă.

În distribuția pe state a provenienței transferurilor, cea mai mare pondere – 19,7% – sunt cele din Israel, în creștere cu 35,1 puncte procentuale comparativ cu mai 2019. Acestea sunt urmate de tranferurile din Italia – 16,8%. Transferurile din Rusia au constituit 12,7%, fiind în scădere cu 8,1 puncte procentuale comparativ cu mai 2019.

Cei mai mulți bani sunt transferați în euro – 61,6%, în creștere cu 6,8 puncte procentuale comparativ cu mai 2019. Aceste transferuri sunt urmate de cele în dolari SUA – 36,8% și cele în ruble rusești – 1,6%.

Datele BNM mai arată că pe parcursul perioadei ianuarie-mai 2020, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 502,94 milioane de dolari, cu 3,1% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent (487,72 milioane de dolari).

În mai 2020, comparativ cu perioada similară a anului precedent, fluctuațiile cursului de schimb al valutelor față de dolarul SUA au contribuit cu 0,4 puncte procentuale la scăderea valorii transferurilor din străinătate în favoarea persoanelor fizice. Însă, de facto, eliminându-se efectul cursului de schimb prin recalcularea sumelor la cursul perioadei respective a anului precedent, a fost înregistrată o creștere a volumului transferurilor cu 25%.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: