Bani au alocat, dar muzeul a rămas neconstruit. Unde au dispărut 10 milioane de lei din bugetul statului
Full Article 2 minutes read

Bani au alocat, dar muzeul a rămas neconstruit. Unde au dispărut 10 milioane de lei din bugetul statului

Guvernul Republicii Moldova a alocat 10 milioane de lei pentru deschiderea unui muzeu de istorie al evreilor. Inițiativa a fost aprobată în octombrie 2018, însă instituția așa și nu și-a deschis ușile. În prezent, ministerul Educației, Culturii și Cercetării încearcă să afle în ce mod au fost gestionați banii. Declarația a fost făcută de actualul ministru, Corneliu Popovici, în timpul unei discuții care a avut loc în data de 30 ianuarie, în contextul săptămânii de comemorare a victimelor Holocaustului.

„Pe hârtie totul este în regulă. Există o decizie a guvernului, au fost alocați banii. Aceștia au fost luați. Acum trebuie să aflăm cine i-a luat”, a declarat Popovici. Oficialul a precizat că în acest scop au fost alocate 10 milioane de lei.

NM a încercat să afle opinia fostului ministru al Educației, Monica Babuc, însă până la această oră, aceasta nu a răspuns la apelul telefonic și nici la mesaje.

Amintim că inițiativa de a deschide un muzeu al istoriei evreilor în incinta bibliotecii Ițic Mangher din Chișinău a fost anunțată de ministrul de atunci al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. În data de 17 octombrie 2018, guvernul a aprobat inițiativa. În cadrul muzeului urma să fie amplasat un centru educațional și o bibliotecă. De asemenea, urmau a fi organizate expoziții permanente și tematice. Guvernul anunțat atunci că acestea vor fi mobile și vor putea fi inaugurate și în alte localități ale Republicii Moldova.

Precizăm că, în data de 16 ianuarie, vicepremierul Serghei Pușcuța a discutat, în cadrul unei întrevederi cu premierul Ion Chicu, despre înființarea la Chișinău a unui muzeu de istorie a evreilor din țara noastră.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării a informat premierul că municipalitatea a alocat un spațiu pe strada pietonală din Chișinău, pentru crearea muzeului de istorie al evreilor. Șeful executivului a solicitat ca responsabilii de la minister să organizeze o ședință cu comunitatea evreiască pentru a discuta subiectul amplasării muzeului.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: