Batrîncea a avut o întrevedere cu președintele Comisiei de la Veneția. Au discutat despre avizul CC privind dizolvarea parlamentului
Full Article 2 minutes read

Batrîncea a avut o întrevedere cu președintele Comisiei de la Veneția. Au discutat despre avizul CC privind dizolvarea parlamentului

Vicepreședintele parlamentului, Vlad Batrîncea, a avut o întrevedere la Strasbourg cu Gianni Buquicchio, președintele Comisiei de la Veneția. Aceștia au discutat despre ultimele evenimente politice din Republica Moldova.

Într-un comunicat emis de parlament se arată că Batrîncea și-a expus poziția referitor la ultimul aviz al Curții Constituționale (CC), privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea legislativului.

„Vicespeakerul a reiterat că avizul CC privind posibilitatea dizolvării parlamentului contravine jurisprudenței Curții, precum și recomandărilor Comisiei de la Veneția din anul 2019. Implicarea Curții Constituționale în jocurile politice, interpretarea voluntaristă a Constituției pun în pericol statul de drept, ordinea constituțională și principiile continuității puterii”, se arată în comunicat.

La rândul său, președintele Comisiei de la Veneția a remarcat că din partea structurilor Consiliului Europei vor fi îndreptate eforturi către actorii politici de la Chișinău, atât către președinție, cât și către parlament, să conștientizeze răspunderea pentru criză și să găsească soluții prin dialog și consens.

Recent, Peter Stano, purtătorul de cuvânt principal pentru Afaceri externe și politică de securitate al Comisiei Europene, a declarat că „decizia de săptămâna trecută a Curții Constituționale a Republicii Moldova a creat un drum clar pentru ieșirea din criza instituțională prelungită”.

Menționăm că pe 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea parlamentului. Doi judecători au avut opinii separate: Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan. Seara, într-o conferință de presă, președinta țării Maia Sandu a anunțat că alegerile parlamentare anticipate ar trebui să se desfășoare „cât mai curând posibil, ținând cont de starea de urgență” și că va semna „în curând” decretul de dizolvare a parlamentului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Câteva ore mai târziu, în cadrul unei emisiuni televizat, liderul PSRM a anunțat că va face tot posibilul pentru ca alegerile parlamentare anticipate să aibă loc „cât mai târziu” și nu în luna mai sau iunie.

Pe 18 aprilie, PSRM a cerut demisia Maiei Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. PSRM și-a exprimat „neîncrederea față de actuala componență a Curții Constituționale” și a cerut demisia judecătorilor Domnica Manole, Liuba Șova și Nicole Roșca.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: