Beneficiile asigurării medicale obligatorii
Full Article 3 minutes read

Beneficiile asigurării medicale obligatorii

Știai că persoanele care au asigurare medicală obligatorie beneficiază în mod gratuit de un șir de servicii medicale? Este vorba despre:

  • asistența medicală de urgență;
  • servicii oferite de medicul de familie și echipa sa;
  • medicamente și dispozitive medicale compensate;
  • consultații și controale oferite de medicii specialiști;
  • servicii medicale de înaltă performanță (tomografie, ultrasonografie, rezonanţă magnetică etc.);
  • servicii de dializă, chimioterapie şi radioterapie;
  • servicii paliative, îngrijiri medicale la domiciliu;
  • activităţi de profilaxie (imunizare, screening mamar, pulmonar);
  • tratament, investigaţii, consultaţii, medicamente, cazare şi alimentaţie în spital;
  • operații la inimă, în caz de cataractă, implant cohlear, protezare de șold, genunchi și umăr etc.

Operațiile făcute în baza asigurării medicale obligatorii pot costa până la sute de mii de lei. De o astfel de intervenție a beneficiat și Valentina Sanduța din satul Țipala. Medicul ortoped i-a recomandat protezarea articulației genunchiului, a fost înscrisă pe lista de așteptare, iar în anul 2020 a fost operată la un genunchi.

„Înainte de operaţie, am avut dureri mari de genunchi, am renunţat la o parte din activităţi, pentru că nu le puteam face din cauza durerii. Mergeam în cârje, dar de când am făcut operația de protezare la un genunchi, e mult mai bine. Sunt foarte mulțumită și de rezultate, și de comportamentul medicilor. Nu mi s-au cerut bani. A fost totul din contul poliței de asigurare”, susține Valentina Sanduța.

Investigațiile, tratamentul, operațiile, inclusiv cele costisitoare, sunt acoperite de asigurarea medicală obligatorie pentru persoanele asigurate care urmează pașii de acces la aceste servicii.

Aproape 1900 de operaţii de protezare a șoldului și genunchiului au fost efectuate în primele șase luni ale acestui an, în creștere cu circa 180 față de perioada similară a anului trecut.

Aceste intervenții chirurgicale sunt realizate în cadrul programului special de protezare a aparatului locomotor, finanțat din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru cazurile tratate în șase luni ale anului curent în cadrul programului respectiv, Compania Națională de Asigurări în Medicină a alocat aproape 114 milioane de lei, inclusiv pentru consumabilele costisitoare, în creștere cu peste 38 de milioane comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

Operaţiile de protezare a aparatului locomotor (șold, genunchi, umăr) sunt realizate în 19 instituţii medicale contractate de CNAM, şi anume: 14 publice şi cinci private.

Mai multe detalii despre aceste şi alte servicii acoperite de asigurarea medicală obligatorie aflați accesând cnam.md sau apelând gratuit numărul de telefon 0 800 99999 al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină.

 

Asigurat e mai bine!

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: