Benzina a trecut de 30 de lei. Ce spune ANRE despre prețul stabilit
Full Article 2 minutes read

Benzina a trecut de 30 de lei. Ce spune ANRE despre prețul stabilit

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) comunică noile prețuri la carburanți stabilite pentru 19 mai. Potrivit datelor prezentate de Agenție, benzina a trecut pragul de 30 de lei. Dacă astăzi un litru de benzină costă 29,78 lei, atunci mâine va putea fi cumpărat cu 30,09 lei, ceea ce înseamnă că va fi cu 31 de bani mai scumpă. 

Motorina se ieftinește ușor și de această dată, mâine va costa cu 8 bani mai puțin. Astfel, pentru un litru de motorină șoferii vor scoate din buzunar 27,48 lei/litru.

ANRE, într-o declarație, argumentează scumpirile la benzină din ultima perioadă. Agenția declară că se atestă o creștere considerabilă a cotațiilor internaționale la benzină și o repoziționare a prețului acesteia în raport cu cel al motorinei, care urmează o ușoară descreștere.

„Astfel, dacă pe parcursul lunilor martie și aprilie a fost înregistrat un fenomen atipic de creștere mai pronunțată a cotațiilor Platts la motorină, fapt care a condus la o depășire temporară a prețului de comercializare a acesteia în raport cu benzina, atunci de la începutul lunii curente are loc repoziționarea parității tradiționale dintre cele două tipuri de carburanți”, comunică ANRE.

Un alt factor care contribuie la majorarea prețului final, potrivit Agenției, este creșterea în aceeași perioadă cu circa 0,50 lei a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA.

„În același timp, cotațiile la produsele petroliere sunt în continuare influențate de cererea mare din partea pieței ucrainene și de perspectivele refuzului statelor Uniunii Europene a importurilor de țiței și produse derivate din Federația Rusă”, susține Agenția.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare. 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: