BERD „nu înțelege” acțiunea procurorilor moldoveni în dosarul portului Giurgiulești: ar urma o discuție cu Sandu și Gavrilița
Full Article 2 minutes read

BERD „nu înțelege” acțiunea procurorilor moldoveni în dosarul portului Giurgiulești: ar urma o discuție cu Sandu și Gavrilița

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a avertizat că sechestrul aplicat de procurorii moldoveni pe active care formează capitalul social al companiei care gestionează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti afectează dezvoltarea portului într-un moment în care acesta devine un element important în efortul global de organizare a exportului de cereale din Ucraina.

Vice-președintele BERD, Alain Pilloux, a declarat Europei Libere că va transmite acest mesaj președintei Maia Sandu și prim-ministrei Natalia Gavrilița, atunci când se va întâlni cu ele la Chișinău, pe 12 iulie.

„Ceea ce ne dorim noi este un port fără litigii, care poate fi dezvoltat în strânsă cooperare cu statul”, a declarat Pilloux, într-o primă reacție la sechestrul aplicat, la sfârșitul lunii iunie, pe activele Danube Logistics, compania deținută de BERD, care operează Portul Internațional Liber Giurgiulești.

BERD a participat la construcția Portului Internațional Liber de la Giurgiulești încă de la începutul acesteia în 1995, iar în mai 2021 a preluat controlul deplin asupra operatorului portului, compania Danube Logistics.

La sfârșitul lunii iunie, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a obținut o decizie de judecată pentru ​a sechestra active de 150 de milioane de lei din capitalul social al companiei care gestionează Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti.

Procuratura spune că sechestrul a fost aplicat pentru a preveni înstrăinarea de bunuri și „asigurarea reparării prejudiciului cauzat de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol”.

Alain Pilloux a declarat Europei Libere că BERD „nu înțelege” acțiunea procurorilor, iar singurul efect al „valului de litigii” vizând portul operat de BERD este că îi împiedică dezvoltarea într-un moment în care este nevoie ca acesta să se extindă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: