Călătoriile cu transportul public interurban – mai scumpe. Cât achităm, de azi, pentru fiecare kilometru parcurs
Full Article 3 minutes read

Călătoriile cu transportul public interurban – mai scumpe. Cât achităm, de azi, pentru fiecare kilometru parcurs

Din 20 iunie, tariful pentru călătoriile inter-raionale se majorează la 92 de bani, iar pentru cele raionale de 1,02 lei pentru fiecare kilometru parcurs. Noile tarife ar urma să fie revizuite săptămânal, a precizat pentru NM președintele Asociației Patronale a Operatorilor Auto (APOTA), Oleg Alexa.

Prețul pentru călătoriile raionale și inter-raionale au crescut din nou astăzi, 20 iunie. Contactat de NM, Alexa a explicat că scumpirile au legătură cu majorarea prețului la carburanți. Potrivit lui, tarifele la transportul public interurban sunt stabilite săptămânal, în fiecare zi de luni.

Prețul la călătoriile interurbane se modifică o dată în săptămână, în dependență de prețurile stabilite de ANRE la benzină și motorină. De astăzi intră în vigoare noile prețuri, după cum urmează – 92 bani per kilometru pentru călătoriile inter-raionale și 1,02 lei pentru călătoriile raionale”, a explicat Oleg Alexa.

Potrivit președintelui APOTA, din 1 martie 2022 și până astăzi, în cazul călătoriilor inter-raionale, tariful s-a majorat cu 22 bani per kilometru și cu 10 bani la fiecare kilometru parcurs în cazul călătoriilor raionale.

„Noi vedem o singură soluție. Guvernul trebuie să revină la propunerea noastră din toamna anului trecut, pe care am făcut-o, din nou, și în acest an, dar care a rămas fără nici un răspuns – restituirea accizei la motorină. Asta ar permite ca în formula de calcul să fie introdus un preț mai mic. Respectiv, prețul la călătorii va fi și el mai mic”, a mai declarat Oleg Alexa pentru NM.

Contactat de NM, consiliera ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Alina Merlici, a precizat că instituția va reveni cu o reacție pe marginea acestui subiect.

De precizat că benzina și motorina înregistrează scumpiri în lanț, în ultima perioadă. Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) explică că această criza este generată, în special, de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale şi care a exclus parțial de pe piețele occidentale produsele petroliere din Federația Rusă. Astfel, potrivit ANRE, pe 21 iunie, pentru un litru de benzină șoferii vor achita 33 de lei și 54 de bani, iar pentru motorină – 32 de lei și 32 de bani.

Agenția Internațională pentru Energie prognozează o temperare a pieței petrolului în a doua jumătate a acestui an, în timp ce datele curente arată o presiune tot mai mare asupra capacităților de producere de pe continentul european, a anunțat ANRE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: