Biroul de Reintegrare critică decizia Tiraspolul de a prelungi regimul de carantină până pe 15 mai
Full Article 2 minutes read

Biroul de Reintegrare critică decizia Tiraspolul de a prelungi regimul de carantină până pe 15 mai

Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție la decizia autorităților de facto de la Tiraspol, care au prelungit regimul de carantină până pe 15 mai. Într-un comunicat de presă publicat pe 26 martie, reprezentanții instituției dezaprobă decizia și își exprimă nedumerirea în raport cu aceasta. 

„În această perioadă, deloc ușoară, Biroul manifestă solidaritate cu numărul masiv de cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului care se află în imposibilitatea de a avea acces la servicii vitale, locuri de muncă, localități de baștină/ domiciliere, respectiv, sunt limitați în realizarea dreptului inalienabil la libera circulație pe întreg teritoriul țării, restrâns în mod arbitrar de către Tiraspol, sub pretinsul pretext al gestionării crizei epidemiologice și a evitării riscurilor de infectare”, se arată în declarație.

Mai mult, Biroul Politici de Reintegrare atrage atenția că asemenea restricții nu au fost instituite pe malul drept al Nistrului în pofida situației pandemice mai grave în raioanele de est ale țării: „Reprezentanții din regiune se deplasează fără impedimente pe teritoriul țării, dar și peste frontiera de stat, iar autoritățile Republicii Moldova acordă asistență multidimensională populației din raioanele de est ale țării (transfer de pacienți în stare gravă în spitalele din partea dreaptă a Nistrului, direcționarea unor cote din loturile de ajutoare umanitare destinate pentru Republica Moldova, inclusiv echipamente medicale și de protecție, doze de vaccin anti-Covid-19 ș.a.m.d.)”.

De asemenea, Biroul Politici de Reintegrare a criticat atitudinea reprezentanților Tiraspolului față de „situația drepturilor omului” și a solicitat deblocarea necondiționată a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

***

Din cauza numărului mare de infectări cu coronavirus, Sovietul suprem de la Tiraspol a decis să prelungească regimul de carantină în regiunea transnistreană până pe 15 mai. În ultimele 24 de ore, în regiunea transnistreană, au fost înregistrate 18 decese în rîndul pacienților infectați cu COVID-19. Este cel mai mare număr de la începutul pandemiei.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: