Biroul politici de reintegrare: Anul trecut 67% din exporturile Transnistriei au mers spre țările UE
Full Article 2 minutes read

Biroul politici de reintegrare: Anul trecut 67% din exporturile Transnistriei au mers spre țările UE

Biroul politici pentru reintegrare a anunțat că anul trecut s-a înregistrat o dinamică în creștere a operațiunilor de import-export efectuate de agenții economici din regiunea transnistreană, înregistrați la Agenția Servicii Publice, care se orientează tot mai mult spre statele membre ale Uniunii Europene. Potrivit datelor, în 2022, 67,1% din exporturile Transnistriei s-au efectuat către țările UE.

Astfel, rata exporturilor din regiunea transnistreană către UE, în 2022 a înregistrat o creștere de 10,2%, față de anul 2021.

În plus, a crescut și ponderea importurilor de bunuri din UE în regiunea transnistreană a cu 4,4%, de la 45,7% în 2021 la 50,1% în 2022.

Primele cinci țări din UE care reprezintă peste 80% din exporturile și importurile companiilor din regiune sunt: România, Polonia, Italia, Germania și Slovacia.

„Consecințele războiului din Ucraina, precum și suspendarea punctelor de trecere a frontierei în secțiunea centrală (transnistreană) a frontierei de stat moldo-ucrainene indică în mod clar o schimbare în lanțurile logistice și o reorientare tot mai mare a activităților comerciale și economice din regiune spre piața UE și consolidarea cooperării cu malul drept al Nistrului”, se precizează într-un comunicat publicat de Biroul politici pentru reinegrare.

Potrivit Registrului de Stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali, precum și prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 815/2005, la 12 ianuarie 2023 erau înregistrate 2.336 de entități economice din regiunea transnistreană, dintre care 1.850 cu înregistrare temporară la Agenția Servicii de Stat.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: