Biserica rusă, biserica ucraineană și războiul de Crăciun. Declarațiile liderilor religioși
Full Article 3 minutes read

Biserica rusă, biserica ucraineană și războiul de Crăciun. Declarațiile liderilor religioși

Mitropolitul Epifanie I al Ucrainei, liderul Bisericii Creștine Ortodoxe independente cu sediul la Kiev, a vorbit despre război în timpul slujbei religioase desfășurate în lavra Kyiv-Pechersk cu ocazia Crăciunului pe rit vechi. 

Noi nu ne-am dorit acest război. Poporul nostru vrea să trăiască în pace, în acord cu toată lumea. Însă dușmanul a încălcat pacea și ne-a invadat pământul, a vărsat sânge, a semănat moarte, în dorința de a ne nimici statul”, a spus capul bisericii ortodoxe a Ucrainei, citat de BBC.

Mitropolitul a adăugat că Rusia va fi cu siguranță învinsă în acest război: „Adevărul este de partea noastră, iar acolo unde este adevărul este și Dumnezeu, iau împreună cu Dumnezeu vom învinge negreșit”. Acesta a adăugat că ucrainenii au distrus planurile „tiranului de la Kremlin”, iar întreaga lume condamnă „actele de genocid, teroare și crime de război pe care le-a făcut imperiul rus” pe pământurile Ucrainei.

Slujba a avut loc la Lavra Peșterilor din Kiev, cea mai veche mănăstire creştin ortodoxă din Ucraina și sediul aripii susținute de Rusia a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, cunoscută sub numele de Patriarhia Moscovei. Guvernul ucrainean a revendicat lăcașul de cult, după ce contractul de închiriere pentru aceasta deținut de Biserica Ortodoxă Ucraineană (UOC) a expirat la 31 decembrie.

Pe de altă parte, patriarhul Kiril al Rusiei a declarat, din nou, că rușii și ucrainenii sunt același popor: „Este un singur popor, care provine din aceeași cristelniță a Kievului, este un popor foarte mare. De la marea Albă până la cea Neagră. Și această imensitate mereu a provocat frici, invidie din partea celor din jur și din acest motiv, din timpurile vechi încă, forțele externe au încercat să divizeze acest popor, să provoace confruntări între o parte și alta”, a menționat patriarhul Kiril într-un interviu pentru postul de televiziune Rossia 1.

Clericul a adăugat că în prezent în Ucraina „se face totul pentru ca în ochii ucrainenilor poporul rus să devină un alt popor”. Acesta a adăugat că biserica ortodoxă trebuie să facă tot posibilul pentru ca ucrainenii și rușii să nu devină inamici.

În 2019, Biserica Ortodoxă a Ucrainei a primit recunoașterea din partea Patriarhului Ecumenic al Constantinopolului. Patriarhii ortodocși de la Moscova au refuzat să accepte această desemnare care a oficializat o scindare cu biserica rusă.

Amintim că autoritățile de la Kiev susțin că anume refuzul Kremlinului de a recunoaște poporul ucrainean drept unul separat de cel rus și dreptul acestuia la autodeterminare și formarea propriului stat este la baza invaziei armatei ruse în Ucraina.

***

Acum câteva zile, Putin a dat ordin ministrului Apărării Serghei Șoigu să anunțe armistițiu din 6 ianuarie pe durata a 36 de ore, pe întreaga linie a focului din Ucraina. Președintele rus a argumentat decizia prin solicitarea patriarhului Kiril al Rusiei, în contextul Crăciunului.

De cealaltă parte, Kievul a calificat anunțul Moscovei drept un act de ipocrizie și atragere în capcană. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că îndemnul la încetarea focului este o tentativă de a folosi sărbătoarea religioasă în calitate de acoperire. Mai mult, autoritățile de la Kiev susțin că armata rusă nu a încetat atacurile după anunțul lui Putin,  notează BBC.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: