Blinken, discuție cu Aurescu despre „retorica amenințătoare a Rusiei” în raport cu Moldova 
Full Article 2 minutes read

Blinken, discuție cu Aurescu despre „retorica amenințătoare a Rusiei” în raport cu Moldova 

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Oficialii au vorbit inclusiv despre Republica Moldova. Aurescu i-a spus lui Blinken că România va continua să sprijine Republica Moldova. La rândul său, oficialul american a subliniat determinarea SUA de a sprijini Moldova în contextul actual dificil. 

Aurescu a subliniat „impactul major pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei îl are și asupra Republicii Moldova”.

Totodată, potrivit Ministerului Afacerilor Externe al României, Aurescu a reafirmat „sprijinul ferm al României, continuu și necondiționat, pentru Republica Moldova, pentru consolidarea rezilienței și securității acesteia și pentru parcursul său european”.

„Ministrul Bogdan Aurescu a reafirmat condamnarea fermă a retoricii amenințătoare și provocatoare a Rusiei, precum și încercările recente de destabilizare, punctând faptul că sprijinul SUA rămâne esențial pe acest palier”, relatează reprezentanții Ministerului român.

Se menționează că la rândul său, secretarul de stat american a subliniat „determinarea SUA de a sprijini Republica Moldova în contextul actual dificil”.

Totodată, Antony Blinken a apreciat vizitele și întâlnirile recente ale părții americane cu președintele Maia Sandu, precum și vizitele recente la București ale președintelui și prim-ministrului Republicii Moldova și sprijinul acordat de România.

De asemenea se precizează că Blinken a amintit decizia SUA de a aloca 300 de milioane de dolari pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv a infrastructurii energetice și de interconectare transfrontalieră.

***

În februarie 2023, președinta Maia Sandu declara că în Republica Moldova s-ar pregăti destabilizări, menite să schimbe puterea de la Chișinău. Sandu menționa că „în realizarea planului, autorii mizează pe mai multe forțe interne în special pe grupări criminale cum ar fi formațiunea ȘOR și toate derivatele ei, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine și pe mai multe persoane cunoscute în legăturile lor cu Plahotniuc”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: