Alegeri la Bălți: comuniști și socialiștii solicită o achetă a Procuraturii și demisia membrilor CEC
Full Article 3 minutes read

Alegeri la Bălți: comuniști și socialiștii solicită o achetă a Procuraturii și demisia membrilor CEC

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), înainte de ședința Parlamentului, din 6 decembrie, a cerut Procuraturii Generale (PG) inițierea unei anchete cu privire la alegerile locale suspendate din municipiul Bălți. Totodată, aceștia solicită demisia membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC). Declarațiile au fost făcute de către vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea.

„Astăzi, ne adresăm Procuraturii Generale cu scopul de a iniția, în primul rând, o anchetă și a atrage la răspundere factorii de decizie cu privire la alegerile din Bălți, cei care au luat decizii abuzive”, a precizat Batrîncea.

„Cerem și inițiem demiterea acelor membri CEC care au participat la acest show. Considerăm că deciziile nocturne, categoric, trebuie condamnate. Solicităm demisia celor 6 membri care au încercat să ia decizii, care depășesc atribuțiile lor legale”, a declarat parlamentarul.

Socialistul susține că ar fi avut loc un derapaj de la normele legale.

„Nu discutăm astăzi cine sunt candidații, discutăm cine a permis anularea turului II. În conformitate cu legea, decizia privind suspendarea aparține justiției sau instanțelor de judecată. Statul de drept prevede foare clar atribuțiile fiecărui organ. Ceea ce a avut loc în cazul municipiului Bălți s-a comis o încalcare de lege și vinovații trebuie să răspundă”, a declarat Batrîncea.

***

Amintim că, în dimineața de 5 decembrie, cu doar jumătate de oră înainte de deschiderea secțiilor de votare în mun. Bălți, Curtea de Apel Bălți a decis să mențină hotărârea primei instanțe, privind excluderea Marinei Tauber din cursa electorală. În consecință, CEC a anunțat că alegerile sunt suspendate.

În primul tur de scrutin, Marina Tauber a acumulat cele mai multe voturi în calitate de concurent electoral. CEC a depistat, însă, că aceasta a depășit plafonul cheltuielilor și nu a reflectat transparent toate mijloacele financiare. Potrivit raportului CEC, candidata a cazat mai mulți activiști și susținătorii la Dumbrava Albă – o tabără de odihnă din Bălți, pentru aceasta fiind folosiți 152 de mii de lei. Plata pentru cazare la tabăra Dumbrava Albă a fost efectuată de către Svetlana Popan, persoană care se regăsește pe lista Partidului „ȘOR” pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

Mmebrii CEC au menționat că nu este deocamdată clar dacă Marina Tauber va putea candida în cadrul turului II, după reluarea procesului electoral. Vicepreședintele CEC Pavel Postica a respins acuzațiile lui Tauber, potrivit cărora ar fi „primit indicații directe de la Maia Sandu” privind excluderea sa. Totodată, membrii CEC nu iau în considerare posibilitatea demisiei de onoare din cauza situației create la Bălți.

Avocații Marinei Tauber au declarat că se vor adresa la Curtea Supremă pentru Drepturile Omului (CEDO), dacă CSJ nu va emite o decizie în favoarea sa. În seara de 5 decembrie, CSJ a publicat decizia prin care a menținut hotărârea Curții de Apel Bălți și a Judecătoriei Bălți, cu privire la anularea înregistrării Marinei Tauber în calitate de concurent electoral.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: