BNM a aprobat o hotărâre prin care se „oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenților economici care au credite bancare”
Full Article 2 minutes read

BNM a aprobat o hotărâre prin care se „oferă flexibilitate băncilor în abordarea agenților economici care au credite bancare”

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a aprobat o hotărâre care permite băncilor licențiate să amâne sau să modifice termenele de scadență a plăților și/sau sumele plăților scadente până pe 30 iunie 2020 la creditele acordate agenților economici.

x

Potrivit unui comunicat al BNM, modificarea termenelor menționate nu va avea ca efect clasificarea în mod automat a creditelor respective într-o categorie mai dură decât cea existentă la data adoptării prezentei hotărâri.

Aceeași sursă menționează că decizia se referă la persoanele juridice cărora le-a fost afectată temporar situația financiară ca urmare a stării de urgență și consecințelor economice generate de COVID-19.

BNM mai informează că măsurile vor putea fi aplicate în mod individual de fiecare bancă, conform reglementărilor sale interne și a prevederilor contractuale cu debitorii respectivi, inclusiv capacitatea de plată a acestora. Astfel, agenții economici vor trebui să notifice argumentat banca la care se deservesc despre dificultatea temporară de plată în legătură cu situația respectivă. În context, băncile în continuare vor fi obligate să evalueze în mod prudent calitatea creditelor și să identifice orice situație de improbabilitate de plată a debitorilor. La fel, băncile vor asigura în continuare gestionarea eficientă și prudentă a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității situației lor financiare.

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: