BNM a majorat, din nou, rata de bază și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight
Full Article 3 minutes read

BNM a majorat, din nou, rata de bază și ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se majorează cu 2,00 puncte procentuale de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual. de asemenea, se majorează ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight. Decizia a fost publicată, pe 15 martie, de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 15 martie 2022, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărâre:

1. Se majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu 2,00 puncte procentuale de la 10,50 la sută până la nivelul de 12,50 la sută anual.
2. Se majorează ratele de dobândă:
a) la creditele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 12,50 la sută până la nivelul de 14,50 la sută anual;
b) la depozitele overnight cu 2,00 puncte procentuale, de la 8,50 la sută până la nivelul de 10,50 la sută anual.
3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 30,0 la sută din baza de calcul

Potrivit unui comunicat de presă, la baza deciziei a stat „analiza și evaluarea informațiilor macroeconomice disponibile după elaborarea rundei de prognoză din luna ianuarie curent, care deși au confirmat, în general, unele ipoteze și concluzii reflectate în cadrul Raportului asupra inflației nr.1, 2022, au și semnalizat persistența accentuată a riscului abaterii prognozei în contextul factorilor de natură externă și internă”.

BNM a invocat evenimentele tensionate din regiune, care deteriorează condițiile economice regionale și cele mondiale, cu repercusiuni severe asupra evoluției inflației globale, care deja a fost la nivel ridicat.

„Șocurile de prețuri sunt inevitabile oricărei economii, însă mai vulnerabile sunt țările dependente de cotațiile și de evoluțiile de pe piețele internaționale prin prisma prețurilor de import, din care face parte și Republica Moldova”, se arată în declarație.

Rata anuală a inflației, în luna februarie 2022 a fost superioară cu 1,9 puncte procentuale față de ianuarie 2022 și a înregistrat nivelul de 18,5 la sută.

Este a treia majorare a ratei de bază de la începutul anului curent. Acum o lună, pe 15 februarie, BNM a majorat rata de bază cu două puncte procentuale – de la 8,5% la 10,5%. Pe 13 ianuarie, BNM a ridicat rata cu 2% – de la 6,5% la 8,5%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: