Bolea și Vlah, în fața agricultorilor din Găgăuzia
Full Article 2 minutes read

Bolea și Vlah, în fața agricultorilor din Găgăuzia

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a întâlnit, pe 4 august, cu producătorii din raioanele Ceadîr-Lunga și Comrat. Autoritățile din regiune au informat ministrul despre rezultatele obținute la culturile cerealiere, despre evoluția și situația actuală a culturilor de grupa a ll-a (porumbul și floarea-soarelui).

Potrivit producătorilor agricoli, circa 70% din roada de floarea-soarelui a fost pierdută și spun că ar putea întâmpina dificultăți la asigurarea cu material semincer pentru culturile de câmp. Producătorii manifestă îngrijorare față de situația existentă, deoarece au stabilite termene de rambursare a creditelor.

În acest sens, au solicitat să fie identificate soluții pentru reeșalonarea ratei la dobânzi și să fie revizuite accizele la motorină pentru producătorii mari.

„Pentru sporirea eficienței economice și a competitivității, producătorii trebuie sa obțină valoare adăugată, nu doar să comercializeze materia prima. Trebuie să procesăm ceea ce creștem și atunci vom fi competitivi. Totodată, este absolut necesar să orientăm investițiile în sisteme de irigare, să sporim cooperarea între producători și să intensificăm implementarea tehnologiilor performante”, a declarat Vladimir Bolea.

La rândul său bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, și-a exprimat speranța că această întâlnire nu va fi în zadar iar Guvernul va adopta un pachet de măsuri urgente de sprijin pentru sectorul agricol al Găgăuziei.

Situația noastră nu este fără speranță, ea poate fi totuși corectată, pentru aceasta este nevoie de un program de stat la scară largă. Acest lucru este demonstrat de experiența altor țări”, a spus Vlah.

La ședință au fost abordate mai multe probleme cu referire la activitatea agricultorilor, exportul producției, subvenționarea tehnicii agricole performante la sistemele no-Till, mini-Till, strip- till, susținerea producătorilor autohtoni ș.a.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: