Boris Lupașcu a solicitat anularea actelor care au stat la baza desemnării sale în funcția de judecător al CC
Full Article 3 minutes read

Boris Lupașcu a solicitat anularea actelor care au stat la baza desemnării sale în funcția de judecător al CC

Boris Lupașcu, numit de majoritatea parlamentară formată din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” în funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC), a solicitat anularea hotărârii care a stat la baza desemnării sale. Informația a fost confirmată pentru NM de către serviciul de presă al Parlamentului. 

Declarația ar fi fost expediată în adresa Parlamentului Republicii Moldova și a Curții Constituționale.

„O copie a scrisorii înregistrată la Curtea Constitutuțională și semnată de dl Lupașcu a ajuns în cancelaria parlamentului, prin poștă”, a declarat pentru NM Elena Căpățînă, reprezentanta serviciului de presă al Legislativului.

O fotografie a declarației lui Boris Lupașcu a fost publicată pe 27 aprilie de Ziarul de Gardă.

„În legătură cu bulversarea societății în rezultatul adoptării la 23 aprilie 2021 de către Parlament a Hotărârii de numire a subsemnatului în funcție de judecător al Curții Constituționale, urmărind scopul instaurării liniștii în societate la maxim antagonizate prin declarații populiste a unor politicieni și pretinși formatori de opinie, dar și neacceptând categoric lezarea în continuare a imaginii Înaltei Curți, solicit respectuos anularea actelor care au stat la baza desemnării în această funcție, în legătură cu renunțarea benevolă de la mandatul încredințat”, se arată în declarația semnată pe 26 aprilie.

 

Boris Lupașcu a solicitat anularea actelor care au stat la baza desemnării sale în funcția de judecător al CC

ZdG

Amintim că, vineri, 23 aprilie, 53 de deputați ai PSRM și Platformei „Pentru Moldova” au votat pentru retragerea hotărârii parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecătoare la Curtea Constituțională. În aceeași zi, legislativul a aprobat numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CC.

În seara zilei de 23 aprilie, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate și a solicitat Procuraturii Generale să investigheze acțiunile din parlament sub aspectul infracțiunii de uzurpare a puterii în stat. La câteva ore distanță, CC a emis un comunicat în care a informat că Înalta Curtea a suspendat cele două hotărâri ale parlamentului, care vizează revocarea din funcție a Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu.

Ulterior, deputații PAS Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc au depus o sesizare la Procuratura Generală în legătură cu deciziile pe care le-a luat parlamentul în raport cu Curtea Constituțională, pe care le califică drept „uzurparea puterii în stat”. Procuratura Generală a anunțat pe 26 aprilie că va examina „prioritar și în regim de urgență” acest caz.

CC urma să examineze în ședința din 27 aprilie revocarea mandatului Domnicăi Manole și legile votate de majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor (PSRM) și Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR”. Tot astăzi, CC va decide dacă trecerea SIS-ului din subordinea președinției sub cea a Parlamentului e constituțională. În acest sens, Curtea a fost sesizată de mai mulți deputați – Sergiu Litvinenco de la PAS și Dinu Plîngău, dar și Maria Ciobanu de la Platforma DA.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: