Ministerul Culturii spune că nu a permis demolarea casei „cu bătrâni la geam”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Culturii spune că nu a permis demolarea casei „cu bătrâni la geam”

Reprezentanții Ministerului Culturii spun că nu au dat aviz pozitiv pentru demolarea imobilului de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 August din Chișinău, pe care era imaginea unui cuplu de bătrâni la geam. Se menționează că dacă se va constata că au fost efectuate lucrări fără deținerea actelor permisive, Ministerul va sesiza autoritățile competente pentru atragere la răspundere.

Bunul imobil, potrivit Ministerului Culturii, este parte componentă a Nucleului Istoric al Chișinăului, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat.

Se mai precizează că legea privind ocrotirea monumentelor prevede că proiectele de intervenții la monumentele de istorie, artă și arhitectură și în zonele lor de protecție, în zonele construite cu statut de monument, sunt aprobate de către Ministerul Culturii, în baza avizului Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Ministerul mai declară că potrivit legii, în cazul desființării obiectelor situate în zone construite înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, la cererea de obținere a autorizației de desființare se anexează avizul pozitiv al Ministerul Culturii.

„Menționăm că în adresa Ministerului nu au parvenit solicitări de examinare a Proiectului de demolare a imobilelor pe adresa: str. V. Alecsandri nr. 103”, comunică autoritățile.

În cazul în care se va constata că au fost efectuate anumite lucrări fără deținerea actelor permisive necesare, Ministerul Culturii menționează că va sesiza autoritățile competente în vederea investigării și constatării ilegalității intervențiilor la imobilul vizat.

Totodată, Ministerul Culturii anunță despre inițierea procesului de evaluare a proiectelor examinate de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice în perioada ianuarie – iulie 2021.

Amintim că recent, mai mulți internauți au sesizat despre lipsa construcției, printre care și parlamentarul Dumitru Alaiba. „Primarul Ivan Ceban a distrus acest colț al Chișinăului de odineaori câteva zile în urmă. Nu cu mâna proprie, desigur. Dar fără “mâna” lui asta nu ar fi posibil”, a menționat Alaiba.

La scurt timp, Primăria Chișinău a venit cu precizări referitor la clădirea demolată. S-a menționat că lucrările au loc în baza unei autorizații, iar documentația de proiect a fost avizată inclusiv de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: