Ministerul Culturii spune că nu a permis demolarea casei „cu bătrâni la geam”
Full Article 2 minutes read

Ministerul Culturii spune că nu a permis demolarea casei „cu bătrâni la geam”

Reprezentanții Ministerului Culturii spun că nu au dat aviz pozitiv pentru demolarea imobilului de la intersecția străzilor Vasile Alecsandri și 31 August din Chișinău, pe care era imaginea unui cuplu de bătrâni la geam. Se menționează că dacă se va constata că au fost efectuate lucrări fără deținerea actelor permisive, Ministerul va sesiza autoritățile competente pentru atragere la răspundere.

Bunul imobil, potrivit Ministerului Culturii, este parte componentă a Nucleului Istoric al Chișinăului, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat.

Se mai precizează că legea privind ocrotirea monumentelor prevede că proiectele de intervenții la monumentele de istorie, artă și arhitectură și în zonele lor de protecție, în zonele construite cu statut de monument, sunt aprobate de către Ministerul Culturii, în baza avizului Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Ministerul mai declară că potrivit legii, în cazul desființării obiectelor situate în zone construite înscrise în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat, la cererea de obținere a autorizației de desființare se anexează avizul pozitiv al Ministerul Culturii.

„Menționăm că în adresa Ministerului nu au parvenit solicitări de examinare a Proiectului de demolare a imobilelor pe adresa: str. V. Alecsandri nr. 103”, comunică autoritățile.

În cazul în care se va constata că au fost efectuate anumite lucrări fără deținerea actelor permisive necesare, Ministerul Culturii menționează că va sesiza autoritățile competente în vederea investigării și constatării ilegalității intervențiilor la imobilul vizat.

Totodată, Ministerul Culturii anunță despre inițierea procesului de evaluare a proiectelor examinate de către Consiliul Național al Monumentelor Istorice în perioada ianuarie – iulie 2021.

Amintim că recent, mai mulți internauți au sesizat despre lipsa construcției, printre care și parlamentarul Dumitru Alaiba. „Primarul Ivan Ceban a distrus acest colț al Chișinăului de odineaori câteva zile în urmă. Nu cu mâna proprie, desigur. Dar fără “mâna” lui asta nu ar fi posibil”, a menționat Alaiba.

La scurt timp, Primăria Chișinău a venit cu precizări referitor la clădirea demolată. S-a menționat că lucrările au loc în baza unei autorizații, iar documentația de proiect a fost avizată inclusiv de Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: