Campania de vaccinare, sabotată din interior? Maia Sandu: „Nu o să admitem ca vaccinul să stea în depozit”
Full Article 4 minutes read

Campania de vaccinare, sabotată din interior? Maia Sandu: „Nu o să admitem ca vaccinul să stea în depozit”

Președinta țării Maia Sandu a criticat faptul că în unele spitale și chiar regiuni procesul de vaccinare împotriva coronavirusului decurge anevoios. În cadrul ediției din 23 martie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, șefa statului a declarat că vaccinurile trebuie să ajungă la persoanele care vor să se imunizeze și nu trebuie să stea în depozitele unor instituții medicale. Aceasta a nominalizat și  Institutul Oncologic din Chișinău.

Cine sabotează campania de vaccinare?

Șefa statului a declarat că procesul de vaccinare ar fi sabotat de către anumiți politicieni, în pofida eforturilor mari care se depun pentru a obține cât mai multe doze de vaccin anti-Covid.

„În timp ce politicienii care acum povestesc că nu trebuie să facem alegeri anticipate, pentru că pe ei îi îngrijorează situația sanitară, vedem din partea lor mai mult acțiuni de sabotaj. Pentru că dacă ne uităm la procesul de vaccinare sunt localități dominate mai mult de anumite culori politice, care refuză. Este foarte greu să obținem vaccin și după atâtea săptămâni, de exemplu, spitale raionale cum ar fi Dondușeni, Edineț, au 30% utilizare a dozelor de vaccin, nu mai zic de Taraclia, Găgăuzia, unde sunt 4,6%. Dacă oamenii acolo nu vor să se vaccineze, atunci aceste vaccinuri trebuie transmise în altă parte, să se vaccineze oamenii care le așteaptă”, a declarat președinta țării.

Spitalele codașe la capitolul imunizare

Maia Sandu a mai declarat că unii politicieni ar fi interesați în promovarea anumitor vaccinuri, în detrimentul altor producători.

„Sunt spitale unde se vaccinează foarte repede și sunt spitale din anumite regiuni unde se crează impresia că se fac presiuni politice sau de speculează politic. Nu mai zic de discursul unor deputați care au încercat să discrediteze anumite tipuri de vaccin, doar ca să-și promoveze interesele proprii”, a mai spus Maia Sandu.

Președinta țării a criticat conducerea Institutului Oncologic pentru faptul că dozele de vaccin anti-Covid nu ar fi utilizate pentru imunizarea cadrelor medicale.

„Nu o să admitem ca vaccinul să stea în depozitul Institutului Oncologic, de exemplu, pentru că nu știm ce face managementul de acolo și de ce nu mișcă lucrurile. Să se vaccineze oamenii care vor”, a precizat Maia Sandu.

Licitație cu semne de întrebare organizată de MSMPS

Șefa statului a mai menționat că are anumite nedumeriri față de licitația lansată de Ministerul Sănătății, privind achiziționarea vaccinurilor.

„Chiar am expediat o scrisoare prim-ministrului și aștept răspunsuri concrete la întrebările pe care le-am formulat. Sunt mai multe condiții dubioase în această licitație. Nu este clar de ce după preț sunt excluse anumite tipuri de vaccin. Există vaccinuri și mai scumpe și mai ieftine. Eu cred că noi trebuie să cumpărăm și de un fel și de altul”, a explicat președinta țării.

Maia Sandu a explicat că toate guvernele negociază direct cu producătorii, pentru că aceste companii nu vor veni să liciteze pentru a vinde loturi de doar 200-400 de mii de doze de seruri. Aceasta susține că autoritățile trebuie să cumpere nu prin intermediari și nu doar un fel de vaccin, iar în prezent ar exista acest risc: „Eu discut în continuare și cu companii, dar și cu țări de la care să putem să cumpărăm acest vaccin. Între timp, acțiunile Ministerului Sănătății sunt cel puțin dubioase”.

***

NM a solicitat un comentariu din partea directoarei Institutului Oncologic din Moldova Larisa Catrinici cu privire la declarația președintei țării, însă deocamdată nu am obținut un răspuns.

Acum câteva zile, guvernul a anunțat o licitație pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID. Pentru o doză de vaccin autoritățile oferă 175 de lei, suma totală pentru achiziționarea lotului fiind de 70 de milioane de lei. Agenții economici pot depune ofertele până la data de 31 martie, inclusiv.

Conform platformei online vaccinare.gov.md, până la 23 martie 2021, ora 9:00, în Moldova au fost imunizate aproape 21 200 de persoane. Amintim că procesul de vaccinare a demarat pe 2 martie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: