Canalele pro-Kremlin s-au grăbit, din nou, să anunțe că Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei
Full Article 3 minutes read

Canalele pro-Kremlin s-au grăbit, din nou, să anunțe că Ucraina a lansat contraofensiva împotriva Rusiei

Pentru a doua oară de la începutul lunii mai, canalele rusești neoficiale au început să scrie despre faptul că Ucraina ar fi lansat contraofensiva împotriva trupelor ruse. Ministerul rus al Apărării a negat informația, iar autoritățile de la Kiev nu au comentat-o. Portalul „Ukrainskaya Pravda” scrie, cu trimitere la CNN, că armata ucraineană ar fi început de fapt doar pregătirile pentru contraatac.

În seara de joi, mai multe canale de telegram rusești au început să scrie, la unison, că Ucraina a lansat contraofensiva în regiunile Harkov, Herson, Zaporojie și Donețk. Alte canale au tratat cu mai mult scepticism informația. Este a doua oară de la începutul lunii mai când sursele rusești neoficiale fac astfel de anunțuri.

„A început contraofensiva Kievului. Tancurile forțelor urmate ucrainene se deplasează pe centura Harkovului în direcția frontierei cu Rusia”, a scris corespondentul de război „Komsomolskaia Pravda” Alexandr Koț, citat de Agenstvo. Potrivit jurnalistului pro-Kremlin, Kievul a început să prezinte pericol pentru regiunea Belgorod din cauza întețirii atacurilor pe direcția Artemovsk și „utilizării armelor chimice” în regiunea Zaporojie.

Despre întețirea luptelor în Artemovsk a scris și corespondentul VGTRK Evghenii Poddubnîi, care a presupus că în timpul apropiat „regimul de la Kiev va crește forțele în sud”: „Putem considera că a început contraofensiva dușmanului”, a scris reporterul.

Aproape de miezul nopții, Ministerul rus al Apărării a anunțat că informațiile distribuite de unele canale de telegram privind presupusele contraatacuri nu corespund realității.

Pe 12 mai, portalul ucrainean „Ukrainskaya Pravda” a scris, cu trimitere la sursele presei americane, că trupele ucrainene au început  regruparea, înainte de a lansa contraofensiva împotriva trupelor ruse. Sursa mai scrie că ar urma aplicarea unor lovituri asupra depozitelor cu armament, a centrelor de comandă, a blindatelor și sistemelor de artilerie, pentru a pregăti terenul pentru forțele de atac. „Este o tactică standard, aplicată înaintea operațiunilor de amploare”, scrie CNN.

Publicația americană mai scrie că aceste acțiuni ar putea să se desfășoare „zile la rând” înainte de atacul propriu-zis.

Anterior, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie, în continuare, de „mai mult timp” înainte de a lansat contraofensiva. Acesta a precizat că mai durează până când ajutorul militar promis de forțele occidentale vor ajunge în Ucraina.

Pe 3 mai, canalele de telegram pro-Kremlin și unele surse mass-media au anunțat deja că Ucraina ar fi început contraatacul, informații care nu s-au adeverit.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: