Cancelarul Austriei, după întâlnirile cu Zelenski şi Putin: „Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă în Donbas”
Full Article 3 minutes read

Cancelarul Austriei, după întâlnirile cu Zelenski şi Putin: „Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă în Donbas”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, apreciază după întâlnirile cu preşedinţii Ucrainei şi Rusiei că încă mai există o fereastră pentru pace, dar luptele vor fi mai grele înainte de a se ajunge până la ea. Şeful guvernului de la Viena a făcut sâmbătă o vizită la Kiev, unde a discutat cu Zelenski. Luni, el a mers la Moscova pentru o întrevedere cu Putin, fiind primul lider european care s-a întâlnit cu preşedintele rus după începutul invaziei în Ucraina.

Nehammer s-a întâlnit zilele trecute cu Volodimir Zelenski, apoi cu Vladimir Putin şi este de părere că „ambii ştiu că războiul trebuie să se termine la un moment dat”, scrie Digi24.

Cancelarul a adăugat că se teme că mai întâi conflictul armat va escalada în regiunea Donbas din estul Ucrainei. „Ambele părţi se pregătesc pentru o luptă intensă şi, din punct de vedere uman, devastatoare”, a declarat cancelarul Austriei.

Ambele convorbiri s-au concentrat asupra negocierilor de pace ruso-ucrainene. În ciuda oricărui optimism privind aceste tratative, ele nu vor fi suficiente pentru a opri bătăliile care urmează în Donbas, deja controlat parţial de etnicii ruşi, care conduc din 2014 două republici secesioniste.

„Marea întrebare va fi: este posibil un sfârşit onorabil al acestui război pentru ambele părţi?”, a spus cancelarul.

El a adăugat că ultimele sancţiuni ale Uniunii Europene, care a interzis exportul de produse electronice militare către Rusia, va slăbi forţa militară a acesteia pe termen mediu. „De aceea, ele nu vor contribui imediat la încheierea războiului de către Putin”, a arătat liderul austriac.

Însă, a dezvăluit Nehammer, când i-a pus spus lui Putin că războiul produce daune economice ţării sale, acesta a răspuns „Ştiu”.

Un alt punct important pe agenda dialogului a fost livrarea de gaze ruseşti pentru Europa. Nehammer a indicat că furnizarea nu este nici pe departe asigurată, în ciuda situaţiei sancţiunilor, deoarece există oricând riscul aruncării în aer sau deteriorării în alte moduri a conductelor, în contextul războiului. „Se poate totuşi întâmpla asta, chiar dacă Austria, Germania şi alte ţări se pronunţă împotriva unui embargou gazier”, a spus el.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană intenţionează să nu mai cumpere gaz rusesc, pentru a penaliza Moscova în urma invaziei. Alte state, cum ar fi Austria şi Germania, afirmă că o astfel de măsură ar fi mai dăunătoare pentru ele decât pentru Rusia. Ucraina insistă însă că banii plătiţi pentru gaze contribuie la finanţarea efortului de război al Rusiei.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: